Jaja, Foto: Profimedia

ZAPAMTITE

OVE NAMIRNICE NIPOŠTO NE JEDITE SA JAJIMA: Strašno je koliko su LOŠE PO VAS!

Jednostavnije rečeno, kombinovanje nekih namirnica može da dovede problema sa varenjem, fermentacije u želucu, nadutosti i povećane količine toksina u organizmu

Objavljeno: 27.01.2022. 09:05h > 09:24h

Neke namirnice se vare brže, neke sporije i zato su neke kombinacije hrane loše za vaš želudac.

Prema ajurvedskom principu ishrane, određene namirnice ne treba jesi zajedno jer imaju različite ukuse i energije, tako da utiču na sistem za varenje i celo telo. Jednostavnije rečeno, kombinovanje nekih namirnica može da dovede problema sa varenjem, fermentacije u želucu, nadutosti i povećane količine toksina u organizmu.

Kako da iz namirnica izvučete najbolje

Evo koje namirnice ne bi trebalo da jedete zajedno, kako bi se poboljšalo varenje i telo iskoristilo maksimalnu količinu hranljivih sastojaka ih hrane.

Sir ne bi trebalo da jedete u kombinaciji sa jajima, mlekom jogurtom, dok je dobro da ih kombinujete sa povrćem i žitaricama.

Mleko, u principu, ne bi trebalo kombinovati ni sa čim osim sa ovsenom kašom i bademima. Najgora kombinacija je konzumiranje banana uz mleko, a takođe je loše jesti jaja, jogurt, meso i ribu uz ovaj napitak.

Uz jaja ne bi trebalo da jedete mleko, sir, jogurt, voće, ribu, krompir i meso, a dobra kombinacija uz ovu namirnicu su povrće i žitarice.

Povrće bi, prema ajurvedskom principu ishrane trebalo jesti samo uz voće ili mleko, a voće ne bi trebalo kombinovati ni sa čim drugim osim sa voćem. Izuzetak su lubenice, koje ne treba kombinovati čak ni uz neko drugo voće.

Ranije smo pisali na sličnu temu, a ako ne znate koja hrana se ne sme jesti sa mesom, pogledajte u nastavku.

.Američki nutricionista Herbert Šelton sproveo je istraživanje - koje vrste namirnica najbolje "funkcionišu u paru", kao i koje su veoma loša kombinacije, a pojedinačno su vrlo korisne, kao što je na primer slučaj sa paradajzom i krastavcem. Napravio je sistem kombinovanja namirnica koji je nazvan Šeltonov princip.

Herbert Šelton utvrdio je da postoji namirnica koji se najbolje konzumira uvek samostalno, a to je mleko. Ova namirnica sadrži proteine i masti, što znači da predstavlja lošu kombinaciju sa bilo kojom drugom hranom, osim sa kiselim voćem. Mleko se, ulazeći u kiselu sredinu želuca, zgrušava i, ako u njemu postoji još neka hrana, odmah je obavija, sprečavajući pristup želučanom soku. Odnosno, dok se mleko ne svari, proces varenja bilo kojih drugih proizvoda ne može da započne.

A posebno je opasno uzimati mleko posle mesa. Postoji nekoliko razloga za to. Nutricionista Ljudmila Denisenko navodi da je najgore to što kalcijum u punomasnom mleku sprečava apsorpciju gvožđa iz mesa.

FOTO: Printscreen/TikTok/lifetipsnow
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Instagram
FOTO: Printscreen/Youtube/EKSPLOZIJA
FOTO: Printscreen/Youtube

Grupa američkih naučnika je nakon niza studija zaključila da ako istovremeno jedete hranu koja sadrži visok procenat životinjskih proteina (na primer, meso i sir, meso i mleko), rizik od nadražaja gastrointestinalnog trakta se povećava za 74%.

Na primer, sir sadrži puno fosfora, a meso cink. Ako ove supstance uđu u stomak istovremeno, fosfor će ometati potpunu apsorpciju cinka. Često, nakon što jede meso i sir, osoba se nadima, a što je posledica fermentacije u crevima. Isto se dešava ako se meso "opere" mlekom. Američki naučnici takođe ne preporučuju da se puter, pavlaka i jogurt jedu sa mesom.

Mleko posle mesa, omlet sa slaninom, meso i sir - ovo su kombinacije koje naučnici upoređuju sa štetom od pušenja.

Ako nastavite da konzumirate pogrešne kombinacije hrane tokom dužeg perioda, to može dovesti do osipa, hroničnih problema sa probavom i lošeg zadaha.

Takođe, kombinovanje nekompatibilnih namirnica može vam odmoći u pokušaju da smršate.

Ako nastavite da konzumirate pogrešne kombinacije hrane tokom dužeg perioda, to može dovesti do osipa, hroničnih problema sa probavom i lošeg zadaha.

Takođe, kombinovanje nekompatibilnih namirnica može vam odmoći u pokušaju da smršate. Kada je u pitanju lista onih koje ne bi trebalo mešati ističu se visokoproteinske namirnice, kao i kombinacije citrusnog voća s mlekom koje mogu da naštete vašoj probavi.

Dve visokoproteinske namirnice

Jaja i suvo meso su popularne namirnice za doručak, ali je preporučljivo izbegavati ovu kombinaciju. Ove dve namirnice su bogate proteinima i teške su vašem stomaku. Trebaće više vremena da se svari oboje. Prvo treba da jedete lagane proteine, a zatim meso.

Citrusno voće i mleko

Mleku je potrebno duže da se provari i kada zajedno uzmete mleko i limun ili bilo koje citrusno voće, mleko se zgrušava. To može dovesti do opekotina.

Neki ljudi su takođe netolerantni na laktozu, što znači da nisu u stanju da vare laktozu prisutnu u mleku.

Voće uz obrok

Voće se lako vari, ali uz obrok može zahtevati više vremena. Dakle, dok se hrana ne svari, voće se zadržava i počinje da fermentira. Pokušajte da izbegnete da jedete voće uz obrok ili odmah nakon obroka.

Sir uz hladno piće

Ko ne voli picu sa gaziranim sokom? Koliko god zvučalo primamljivo, ova kombinacija nije dobra za vaše zdravlje.

Trebalo bi izbegavati ispijanje hladnog napitka s jelima koja u sebi sadrže sir jer kombinacija može dovesti do poteškoća u apsorpciji. Može izazvati nelagodu i bol u stomaku, kao i kombinacije citrusnog voća s mlekom koje mogu da naštete vašoj probavi.

Dve visokoproteinske namirnice

Jaja i suvo meso su popularne namirnice za doručak, ali je preporučljivo izbegavati ovu kombinaciju. Ove dve namirnice su bogate proteinima i teške su vašem stomaku. Trebaće više vremena da se svari oboje. Prvo treba da jedete lagane proteine, a zatim meso.

Citrusno voće i mleko

Mleku je potrebno duže da se provari i kada zajedno uzmete mleko i limun ili bilo koje citrusno voće, mleko se zgrušava. To može dovesti do opekotina.

Neki ljudi su takođe netolerantni na laktozu, što znači da nisu u stanju da vare laktozu prisutnu u mleku.

Voće uz obrok

Voće se lako vari, ali uz obrok može zahtevati više vremena. Dakle, dok se hrana ne svari, voće se zadržava i počinje da fermentira. Pokušajte da izbegnete da jedete voće uz obrok ili odmah nakon obroka.

Sir uz hladno piće

Ko ne voli picu sa gaziranim sokom? Koliko god zvučalo primamljivo, ova kombinacija nije dobra za vaše zdravlje.

Trebalo bi izbegavati ispijanje hladnog napitka s jelima koja u sebi sadrže sir jer kombinacija može dovesti do poteškoća u apsorpciji. Može izazvati nelagodu i bol u stomaku.

(Espreso)