Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

NISTE ZNALI

TITO 1 NAMIRNICU NIJE HTEO NI DA OKUSI: Ni mnogi od vas to ne bi STAVILI U USTA

Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oželi u knjizi "Titovi poslednji dani" jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on bi birao šta mu se u tom trenutku jelo

Objavljeno: 17.01.2022. 17:17h > 17:19h

Josip Broz Tito je važio za velikog hedonistu. Iako se opuštao uz viski Chivas royal solute star dvadeset godina i pušio cigare iz Havane, kada je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oželi u knjizi "Titovi poslednji dani" jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on bi birao šta mu se u tom trenutku jelo.

Odbijao je samo jednu namirnicu. - Doneli smo puževe, a on je rekao: "ne, ja baš ne bih jeo puževe", otkrio je slavni šef kuhinje koji je sa suprugom sedam i po godina brinuo o predsednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrukle. Od mesa je posebno voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.

Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka pre spavanja. Uzimanje čaja od ginsenga u Aziji poznata je praksa već više od 5000 godina, a njegove blagodeti su brojne: poboljšava opšte stanje organizma i mentalnu aktivnost, a preventivno deluje i protiv mnogih bolesti.

Zahvaljujući radu za predsednika, Oželi je kuvao za mnoge poznate osobe iz sveta politike i filma.

Prilikom poseta britanske kraljice Elizabete II. Brionima, bila joj je poslužena sarma od jagnjetine u vinovoj lozi, dok je poslednji predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov posebno voleo Oželijevu paštetu od pastrmke.

Slavna filmska diva Elizabet Tejlor je volela da jede biftek, a njen suprug Ričard Barton najviše je uživao u mesu na žaru.

Nakon smrti Josipa Broza Tita, Oželi je bio glavni kuvar ljubljanskog hotela "Lev" i izbora za Mis sveta. Kao član Francuske kulinarske akademije radio je kao konsultant na mnogim svetskim projektima i učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama kuvajući za siromašne na svim kontinentima.

(Espreso / punkufer.dnevnik.hr)