Meso, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU

ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO SVAKI DANA JEDETE MESO? Ako ste klasičan MESOŽDER, obratite PAŽNJU na OVE stvari!

Kada je vreme da promenite svoju ishranu?

Objavljeno: 15.01.2022. 21:09h

Veće decenijama se ljudi dele na dve grupe – one koji ne mogu da zamisle život bez mesa, i druge koji predstavljaju totalnu suprotnost i izbegavaju meso u širokom luku.

Ako ste klasičan mesožder, morate da obratite pažnju na nekoliko bitnih stvari.

Ilustracije radi, pogledajte šta se dešava u telu ako svakodnevno jedete meso:

1. Može da dođe do stvaranja kamena u bubregu

Proteini životinjskog porekla imaju mnogo jedinjenja koja se nazivaju purini. Oni se razlažu u mokraćnu kiselinu, a ako imate previše ove kiseline, možete razviti kamenje u bubregu. Ovo možete da izbegnete tako što ćete ograničiti konzumaciju mesa, a takođe i piti puno vode.

2. Dehidriranost

Zbog viška te mokraćne kiseline, mogli biste da više osetite žeđ nego inače. Vašim bubrezima je potrebna voda da razblaže bilo kakav toksični otpad, zato vodite računa da imate vodu sa sobom u svakom trenutku, gde god da se nalazite.

foto: Profimedia

3. Zatvor

Hrana zasnovana na mesu ima puno proteina, ali nema puno vlakana. Obično biste dobili ova vlakna iz voća, povrća ili celih žitarica, pa se pobrinite da sve ove kategorije hrane uključite u svoju ishranu.

Zatvor i bolno pražnjenje creva mogu biti neki od prvih znakova da je vaš unos vlakana previše nizak. Zato uzmite tu salatu i uživajte.

4. Mogli biste da dobijete glavobolje

Nedostatak hidratacije takođe može izazvati glavobolju. To uzrokuje da krv bude gušća, što znači da smanjeni protok kiseonika dolazi do mozga. S druge strane, neki proizvodi na bazi mesa poput salame ili hot-dogova sadrže nitrate, koji mogu povećati protok krvi u mozgu.

foto: Profimedia

5. Potencijalni problemi sa srcem

Što više vlakana imate u ishrani, to je vaše srce zaštićenije. Ako jedete uglavnom meso, onda nemate visok nivo vlakana. Crveno meso, posebno, može uticati na vaše srce. Može da utrostručiti rizik od srčanih problema, a sadrži mnogo zasićenih masti. Zasićene masti podižu nivo lošeg holesterola (LDL).

6. Mogli biste češće da se razbolite

Zasićene masti prisutne u crvenom mesu i prerađenom mesu ne sadrže antioksidante neophodne da telo pobedi bilo kakvu moguću upalu. Te antioksidante ćete uglavnom naći u voću i povrću, zato je toliko važno imati “šarenu” ishranu. Boje pojedinih plodova su pigmenti određenih grupa antioksidanata.

7. Loš zadah

Ishrana koja se sastoji od veoma visokog nivoa proteina i masti, ali joj nedostaju ugljeni hidrati, može dovesti do toga da telo proizvodi ketone. Ketoni se oslobađaju kroz dah i mirišu na aceton. Zbog toga, ako ste ikada sledili keto dijetu, možda ste imali problema sa disanjem. Zato se pobrinite da uključite i neke ugljene hidrate u svoju ishranu.

8. Problemi sa kosom i kožom

Mesni proizvodi retko sadrže vitamin C. Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, proteina koji čini da vaša koža, kosa, nokti, kosti i drugo izgledaju mnogo bolje. Ako primetite neprijatne promene na kosi i koži, možda ćete morati da preispitate svoju ishranu i da prestanete da jedete meso.

foto: Profimedia

9. Mogli biste da imate slabe kosti

Velike količine proteina mogu povećati gubitak kalcijuma u urinu. A kalcijum je apsolutno neophodan za zdrave kosti. Vaše telo ne proizvodi kalcijum. Dobija ga samo hranom koju jedete ili suplementima. Ako nema dovoljno, onda vaše kosti mogu oslabiti.

10. Umor

Hrana koja sadrži meso je mnogo teže probavljiva u našem sistemu za varenje nego bilo koje povrće ili voće koje jedete. Zato je vašem telu potrebno mnogo više truda da svari šniclu, pa ćete se možda osećati malo usporeno nakon što pojedete nešto teško.

(Espreso/stil.kurir.rs)