Rakija, Foto: Profimedia

obavezno isprobajte

ŠUMADIJSKI ČAJ ZOVU VRUĆOM RAKIJOM IZ PROSTOG RAZLOGA: Ni ŠLJIVOVICA joj nije RAVNA, donosimo RECEPT

Vratite na ringlu da prokuva i da se šećer rastopi. Služiti toplo, pošto se kuvana rakija pije dok je vruća!

Objavljeno: 30.12.2021. 11:26h > 13:14h

Šumadijski čaj se u našim krajevima pravi od šljivovice mada, može se praviti i od komovice.

U mnogim krajevima naših prostora kuvana rakija koristi se kao lek protiv gripa i drugih bolesti, a odlično greje tokom zime. Ukoliko želite da kuvana rakija bude blaga, duže je prokuvavajte i posledično više alkohola će ispariti.

Sastojci:

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen/Twitter
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

4 kašike šećera

250 mililitara rakije

250 mililitara vode

Priprema vruće rakije:

U metalnu posudu stavite 4 kašike šećera da se karamelizuje, kada to postignete, skinite sa ringle pa dodajte odmah 250 mililitara rakije, jačine od 17 do 20 gradi i 250 mililitara vode. Vratite na ringlu da prokuva i da se šećer rastopi. Služiti toplo, pošto se kuvana rakija pije dok je vruća!

Neki u kuvanu rakiju vole da ubace nekoliko klinčića - kažu da je odlično. Ako je rakija jaka, dodajte više vode. Nije loše ostaviti je da malo ključa kako bi više alkohola isparilo.

(Espreso)