Foto: Profimedia

novogodišnja turneja

KREĆE BORBA ZA "SVETI GRAL" SKI SKOKOVA: Nova godina je nezamisliva bez "4 SKAKAONICE", izdvaja se TRIO FAVORITA!

Ski skokovi su najpopularniji zimski sport u Nemačkoj, a nekada su uopšteno bili odmah iza fudbala, uz Formulu 1!

Objavljeno: 29.12.2021. 13:47h > 18:20h

Novogodišnji i božićni praznici ne mogu da se zamisle bez bar malo snega, koncerta Bečke filharmonije, ali i turneje "Četiri skakaonice".

Čuvena 'Novogodišnja turneja' u ski skokovima koja se boduje i u okviru Svetskog kupa imaće svoje 70. izdanje po tradicionalnom rasporedu: prve dve stanice u Nemačkoj, a poslednje dve u Austriji.

Najpre će se danas, 29. decembra u 16.30, "nebeski orlovi" boriti za trijumf u Oberstdorfu, a tri dana kasnije, kalendarsku Novu godinu će proslaviti skokovima u Garmiš-Partenkirhenu.

foto: Profimedia

Onda se turneja seli u Austriju. Takmičenje u Insbruku je na programu 4. januara, a rasplet nas, kao i obično, čeka na skakaonici u Bišofshofenu. Kvalifikacije se održavaju dan ranije pre glavnog takmičenja.

Ukupni pobednik će sem pehara "Zlatnog orla" dobiti i 100.000 franaka. Malo, reći ćete, u poređenju sa nedeljnim platama fudbalera, nagradama golfera, tenisera, itd. Ali, za ski skakače je glavni motiv uvek bila jurnjava za distancom, savršenim stilom i obračun sa vetrom - takvo iskustvo, iako vrlo rizično, nema cenu.

Nažalost, zbog pandemije su organizatori odlučili da ne bude publike, pa će izostati fenomenalna atmosfera i huk navijača - koja ne čudi kad se zna da su ski skokovi najpopularniji zimski sport (uz biatlon) u Nemačkoj, a nekada su uopšteno bili odmah iza fudbala, uz Formulu 1! Privuku pet miliona TV gledalaca godišnje.

Trofej brani Kamil Stoh (34) koji je prošle sezone trijumfovao po treći put.

foto: EPA/Lukas Barth-Tuttas

Maestralni Poljak je osvojio praktično sve moguće trofeje, pa čak i tri olimpijska zlata koja su izmicala čak i slavnom Adamu Mališu (imaju obojica po 39 pobeda u Svetksom kupu) - bez kog ovaj sport nikad ne bi postao popularan u Poljskoj, a danas Stoha i ekipu horde poljskih navijača prate maltene na svakom takmičenju Svetskog kupa.

FOTO: EPA/Lukas Barth-Tuttas
FOTO: EPA/Lukas Barth-Tuttas
FOTO: EPA/Christian Bruna
FOTO: AP
FOTO: EPA

Ipak, ove sezone je poljski tim u potpuno drugačijoj formi u odnosu na prethodnu kada su čak četvorica njihovih skakača završila u prvih 6 u generalnom plasmanu Turneje. To je slučaj i sa Stohom koji je deseti u Svetskom kupu, a u jučerašnjim kvalifikacijama je zauzeo tek 37. mesto.

Kao favoriti se izdvajaju tri imena. Najpre lider Svetskog kupa Karl Gajger (28) i njegov prvi pratilac Rjoju Kobajaši (25) koji obojica imaju po dve pobede ove sezone.

Nemac je 2019-20. zauzeo treće mesto u konačnom plasmanu "4 Skakaonice", a prošle sezone je bio drugi, pa se domaći navijači nadaju da bi sada mogao i na najviši stepenik pobedničkog postolja. Gajger je prošle sezone osvojio i Svetsko prvenstvo u letovima na slovenačkoj Planici.

FOTO: EPA/Grzegorz Momot
FOTO: EPA/Grzegorz Momot
FOTO: EPA/Grzegorz Momot
FOTO: EPA/Gian Ehrenzeller
FOTO: EPA/Christian Bruna
FOTO: EPA/Grzegorz Momot

Ipak, iako mlađi, Japanac ima više iskustva i čini se da je blizu nedodirljive forme koju je pokazao 2018-19. kada je izdominirao kao malo ko. Osvojio je tada Svetski kup, ali i sve moguće turneje unutar njega, uključujući prestižnu Novogodišnju.

Juče su upravo Kobajaši i Gajfger zauzeli prva dva mesta u kvalifikacijama, ali blizu su bili i Norvežani koje i te kako treba imati u vidu u borbi za trofej. Johan Andre Forfang je bio treći a Halvor Egner Granerud četvrti. Više treba računati na Graneruda (25), aktulnog prvaka Svetskog kupa i trećeplasiranog u ovoj sezoni.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Austrijanci se uzdaju u Štefana Krafta (28), osvajača Turneje 2014-15. i dvostrukog prvaka Svetskog kupa. Moglo bi da se ispostavi da je odlično tempirao formu, kao što je neretko činio Kamil Stoh, pa da opet slavi u domovini.

Štefan Kraftfoto: AP

Možda bi iznenađenje mogao da napravi Slovenac Anže Lanišek (25) koji je u generalnom poretku ispred Krafta, na četvrtom mestu, i po prvi put u karijeri skače odlično u kontinuitetu.

Sve u svemu, na Novogodišnjoj turneji nikad ne treba isključiti neku senzaciju ili potpuno pomračenje favorita. Baš zato se samo tri puta desilo da jedan skakač trijumfuje na sve četiri skakaonice i ostvari "grend slem". Prvi je taj podvig napravio legendarni Nemac Sven Hanavald 2001-02, pa pomenuti Stoh 2017-18. i Kobajaši 2018-19.

Sven Hanavaldfoto: Profimedia

Inače, najviše ukupnih trijumfa ima Finac Jane Ahonen (pet, jednom podleio titulu sa Čehom Jakubom Jandom), a sledi ga Nemac Jens Vajsflog (četiri slavlja).

Mališ je 2001. osvojio prvo mesto sa 104.4 poena više od Ahonena, što je najveća razlika u istoriji takmičenja.

Jane Ahonenfoto: AP

Jedan manje poznati Poljak Stanislav Marusaž je 1965. ostvario jedan drugačiji, zanimljiv rezultat. Kao 53-godišnjak je bio u poseti Garmišu i zamolio je žiri da mu dozvoli nastup. Sa pozajmljenim skijama i čizmama, u odelu u kom je proslavio Novu godinu, skočio je 66 metara na oduševljenje publike, i to posle devet godina bez treninga...

Od danas nas očekuju mnogo duži skokovi i spektakularna borba za "Sveti gral" ski skovova.

(Espreso/Nedeljko Đukić)