Trpeza, Foto: Profimedia

uživajte!

5 jela bez kojih ne možete zamisliti novogodišnju večeru

U nastavku tekta pročitajte bez kojih to 5 jela se ne može zamisliti novogodišnja večera jer smo sigurno da će neko od ovih pobrojanih jela biti zvezda i vaše trpeze za doček Nove godine

Objavljeno: 29.12.2021. 12:08h

Ako ste ove godine planirali da dočekate Novu godinu kod kuće sa svojom porodicom i prijateljima, obavezno morate napraviti svečanu trpezu sa jelima koji su neizostavni deo novogodišnje večere.

Da li možete da zamislite novogodišnje praznike bez bogate trpeze? Ni mi isto! Stari narodi su verovali da bogata trpeza i raznovrsnost jela na stolu donose blagostanje i sreću u novoj godini. Sastavni deo praznične idile i euforije je i hrana jer nekako praznike i lepe trenutke vezujemo za miris hrane iz mamine i bakine kuhinje. Kada se vratite u prošlost mislima teško ćete se setiti koja je to godina bila, kakva je muzika svirala, ali ćete se sigurno prisetiti mirisa tek ispečenih kolača i pečenja koji se širi iz kuhinje. Ljudi su skloni da određene namirnice i jela vezuju za određene praznike jer je i tradicija tu dosta umešala prste. U nastavku tekta pročitajte bez kojih to 5 jela se ne može zamisliti novogodišnja večera jer smo sigurno da će neko od ovih pobrojanih jela biti zvezda i vaše trpeze za doček Nove godine. 1. Kao prvi i sigurno možemo reči najpopularniji izbor kada je u pitanju novogodišnja večera odlazi jelu koje je svima dobro poznato, a to je pečenje. Bilo da je svinjsko ili jagnjeće naš narod obožava da uživa u slasnim zalogajima pečenog mesa za novogodišnje praznike. Mnoge domaćice ne prepuštaju ništa slučaju za najluđu noć pa unapred naruče i kupe gotovo pečenje i tako budu sigurne da će imati vrhunsku prazničnu večeru. One hrabrije u kuhinji odvaže se i same ispeku komad mesa u rerni, potroše malo više vremena za pripremu ali konačni rezultat izmami osmeh svim ukućanima jer domaće pečenje iz rerne i te kako može da parira onom kupovnom. Ako imate dovoljno velik broj gostiju za doček Nove godine, i ako imate pečenjaru na dvorištu možete i sami ispeći prase ili jagnje na ražnju i napraviti pravi praznični ugođaj. Slasna prasetina ili jagnjetina sa hrskavom koricom dobro ispečena i posoljena popraviće svako raspoloženje i doprineti lepšim praznicima. Za hrskavu koricu premažite prase ili jagnje pivom i dobro zapecite.

foto: Printscreen/Facebook/Dobra zemlja/Jovan Babic

2. Drugi favorit na ovoj listi kada je novogodišnja hrana u pitanju definitivno je nezaobilazna sarma, jer ko ne voli spoj kiselog kupusa i mlevenog mesa. Svima je mamina sarma najlepša i svi trčimo za praznike kod roditelja da uživamo u tom tipu hrane. Naravno svima preporučujemo i da se sami okušaju u spremanju ovog tradicionalnog srpskog jela jer nema lepšeg mirisa nego kad se na šporetu krčka sarma. Svako ima neki svoj tajni kulinarski trik za što lepšu i ukusniju sarmu, a ako nas pitate to je sigurno komad suvog, dimljenog mesa koji se kuva u šerpi zajedno sa zamotanim sarmicama. Ako se odvažite ove godine za doček Nove godine da sami pripremite ukusnu sarmu obavezno kupite više od pola kile mlevenog mesa, i upola manje slanine i dimljenih rebara, dodajte malo pirinča i začine po ukusu, i naravno kad napravite ukusnu smesu potrudite se da je što lepše zavijete u listove kiselog kupusa. Ono što stavlja sarmu u top 5 ukusnih jela novogodišnje trpeze je sigurno i to što ono može da se jede i sutradan i čak bude i lepša kad se podgreje na šporetu.

FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

3. Dimljeni šaran je praznična, zimska poslastica za sve ljubitelje ribe i vegetarijance, pa i za sve one ljude koji odluče da će novogodišnje praznike provesti uz riblje specijalitete. Ako nemate uslove i dovoljno vremena da očistite, filetirate i odimite ribu možete potražiti u ribarnicama ili u većim marketima odlične filete već odimljene ribe koje možete spremiti u rerni. Pripazite samo odimljena riba je u procesu pravljenja najčešće i dobro posoljena tako da prvo probajte pre začinjavanja na kraju da li Vam fali još malo soli. Ako niste ljubitelj šarana, često se može pronaći i neka druga dimljena bela riba, ili ako se odlučite za morsku varijantu uvek će dobro poslužiti dimljeni losos. Ono što je prednost ribe na prazničnoj trpezi je ta što posle jela nećete biti naduti i umorni što je čest slučaj ako su na stolu specijaliteti od mesa. Uz ribu uvek možete otvoriti i neko belo vino ili još bolje penušavi šampanjac koji sam po sebi asocira na ponoć i doček Nove godine.

foto: RINA, Aleksandar Stojanović

4. A sada na listu stavljamo i jedan novogodišnji klasik koji toliko asocira na praznike, slavlja i Novu godinu da nemoguće da i to ne pomenemo, a to je čuvena ruska salata. Ovaj prilog je sastavni deo svake porodične trpeze i odlično se slaže uz pečenje. Svako ima neku svoju kombinaciju sastojaka i način na koji pravi ovu ukusnu salatu. Miks kuvanog mesa sa odabranim povrćem u majonezu i pavlaci ide kao savršen dodatak prasećem ili jagnjećem pečenju. Naravno ako niste neki ljubitelj određenog sastojka iz ruske salate lako to možete izbaciti i ubaciti nešto drugo što volite pojesti.

FOTO: Printscreen Youtube / Dare 2 Cook Now
FOTO: Printscreen Youtube / Dare 2 Cook Now
FOTO: Printscreen Youtube / Dare 2 Cook Now
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

(Espreso / Nova godina magazin)