Mahunarke, Foto: Printscreen/Youtube

OBRATITE PAŽNJU

DOK GOD UZIMATE OVU VRSTU PASULJA, NE TREBA DA BRINETE ZA GASOVE: Ali samo ako uradite JEDNO sa njim u toku NOĆI

Postoje vrste pasulja koje više nadimaju, ali zbog načina pripreme jela, može se uticati na ovaj neprijatan osećaj

Objavljeno: 16.12.2021. 11:46h > 16:05h

Mahunarke predstavljaju jedan od najvažnijih sastojaka mediteranske dijete, već godinama poznate kao najzdravijeg načina ishrane.

Međutim, mnogi se ustežu da ih često uključe u svoj jelovnik zbog nadimanja i gasova koji nas dovode u neprijatnu situaciju. Ipak, postoji način da se pomire prednosti i mane konzumacije ovih hranljivih namirnica. Pre svega, potrudite se da izaberete one koji izazivaju manje pomenutih tegoba.

Najviše gasova izaziva prebranac, kako zbog gustine tako i veće količine crnog luka koji, takođe, dovodi do nadimanja. Odmah iza njega je klasičan beli pasulj koji domaćice u Srbiji najčešće kuvaju.

Ako tražite mahunarke koje najmanje nadimaju, probajte azuki pasulj, sitnog zrna i poreklom iz Kine.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube/ RECEPTI I ZDRAVLJE

On je bogat izvor proteina, ali i antioksidanasa, pa se preporučuje zbog blagotvornog dejstva na organizam. Manje nadimanja takođe izaziva soja i sočivo.

Dobra vest je da se organizam može polako navići na mahunarke, pa tako treba početi sa manjim porcijama koje postepeno povećavate.

Kako sprečiti nadimanje?

Dragocen je savet naših baka, a to je da se one potope preko noći u hladnu vodu. Brže će se skuvati sutradan, a izazivaće i manje gasova.

Još jedan savet koji malo ko zna - zrna pasulja treba dobro žvakati tokom jela. Mnogi, po navici, samo gutaju dok jedu čorbasta jela, ali to će, takođe, izazvati "pobunu" u crevima.

(Espreso)