Sunđer, Foto: Profimedia

paŽnja

STVAR ZA KOJU SE SVI HVATATE U KUHINJI PRLJAVIJA JE ČAK I OD KONTEJNERA: Ako tako nastavite, zaglavićete u BOLNICI

Možda niste znali, ali se na sunđeru nalaze razne patogene bakterije

Objavljeno: 15.12.2021. 09:14h > 09:26h

Možda niste ni pomislili da se najviše bakterija nalazi zapravo u kuhinji – reč je o sunđeru za pranje sudova.

To ne treba da vas čudi, s obzirom da ga svakodnevno koristite za pranje sudova, a ako ga pravilno ne očistite i ne uklonite ostatke hrane, biće pravo leglo bakterija.

Ono što bi trebalo da znate je koliko često treba da ga menjate, piše Informer.

U jednom istraživanju gde se sprovodila analiza 14 sunđera iz domaćinstava širom Nemačke, istraživači su identifikovali 362 različite vrste bakterija. Ovo istraživanje stavilo je sunđere u vrlo opasnu zonu u domaćinstvu, nazvavši ih jednim od “nosioca aktivnih bakterija”.

foto: Profimedia

Ono što je zabrinjavajuće je da su puni patogenih bakterija koje se mogu preneti na ljude. Patogeni u kuhinju dolaze od kontaminiranih proizvoda (kao što su zeleno povrće ili sirovo meso), a mogu se pronaći i na kuhinjskim sunđerima.

Problemi koji nastaju prenošenjem patogenih bakterija na čoveka su brojni. Neke bakterije mogu uzrokovati probleme sa želucem, ali i druge zdravstvene probleme koje zahtevaju lečenje.

Rešenje je u tome da pravilno održavate i često perete sunđer, ali i da ga menjate jednom na dve nedelje ili jednom nedeljno. Istraživači smatraju da dobro očuvan sunđer može potrajati i do mesec dana, međutim, ako i pre počnete da osećate miris, najbolje je odmah da ga bacite.

(Espreso)