Foto: Printscreen

savet

KAKO DA VAM SE SARMA NE RASPADNE TOKOM KUVANJA? Jedno morate uraditi, GENIJALNO JE

Ovom metodom izbećićete da se otvori tokom kuvanja i raspadne

Objavljeno: 02.12.2021. 13:24h > 13:31h

Ovo tradicionalno jelo priprema se u gotovo svim kućanstvima čim počnu padati temperature, a ako ste novi u kuvanju sarme onda će vam ovi saveti sigurno koristiti.

Priprema zapravo nije uopšte teška, ima svega nekoliko stvari na koje treba pripaziti, a ako ih sledite ispašće baš poput mamine i bakine. Kupus je jedan od najvažnijih delova sarme i nije svaki dobar za pripremu. Kupite ukiseljeni domaći kupus na tržnici radije nego vakumirani u trgovini. Naravno, važno je i meso!

Najbolja kombinacija je mešavina svinjske plećke i vrata, a odlično je i ako to možete kupiti u mesnici kod proverenog prodavača kako biste osigurali što bolje komade koji će dati posebnu aromu ovom jelu.

foto: Printscreen

Možete motati sirovo u kupus, a možete ga i lagano prodinstati na tavi kako biste izbegli grudice i velike komade stisnutog mesa. Osim toga, kupite i malo dimljenog mesa i stavite ga na dno i na vrh lonca, daće poseban okus.

Rižu nije potrebno kuvati nego je samo nekoliko minuta potopiti u vodi i pomešati s mesom te dodati začine po želji. Jedan deo s kojim se mnogi muče, a zapravo uopše nije toliko komplikovano je motanje sarme. Najbolja metoda je da uzmete list kupusa u dlan i napunite ga mesom - nemojte staviti ni premalo ni previše, sve zavisi od veličine kupusa.

Preklopite prvo s jedne strane, zatim s druge i uvrnite donji deo. Pritisnite list čvrsto kako vam tokom kuvanja meso ne bi ispadalo vas. Sarme slažite u lonac okomito, a ne vodoravno - tako se neće odmotati tokom kuvanja i lakše ćete je izvaditi jednom kada je gotova. Ne zaboravite sarmu krčkati na slaboj vatri dva do tri sata, tako će biti najbolja!

(Espreso)