Palenta, Foto: Twitter printscreen

ŠTO PRE U KUHINJU

IDEJA ZA BRZ I JEDNOSTAVAN RUČAK: Pikantna PALENTA sa KOBASICAMA, gotova OČAS POSLA (RECEPT)

Palenta se može poslužiti topla kao glavno jelo, a ohlađena i isečena na kocke je ukusno i dekorativno predjelo

Objavljeno: 15.11.2021. 22:02h > 22:06h

Dok je vruća, ovako pripremljena palenta je savršeno glavno jelo, a ohlađena i isečena na kocke je ukusno i dekorativno slavsko predjelo.

Sastojci:

Neoplanta budimska kobasica - 300 g

paradajz pire - 250 ml

belo vino - 100 ml

palenta - 400 g

kačkavalj - 200 g

parmezan - 100 g

ulje - 50 ml

SO - 1/2 kašičice

biber - po ukusu

Kako pripremiti

Kobasice isecite na sitnije komade i pržite u tiganju na zagrejanom ulju. Dodajte paradajz pire i vino i još malo krčkajte da vino uvri. Sa strane izvadite dve kašike sosa. U šerpu sa provrelom i posoljenom vodom dodajte malo ulja i sipajte palentu neprekidno mešajući žicom. Posle par minuta kuvanja preručite polovinu palente u podmazanu vatrostalnu posudu. Preko rasporedite nadev sa kobasicama. odozgo narendajte kačkavalj i sve prekrijte drugom polovinom palente. Izravnajte špatulom i premažite sosom koji ste odvojili. Stavite u rernu i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Palenta se može poslužiti topla kao glavno jelo, a ohlađena i isečena na kocke je ukusno i dekorativno predjelo.

(Espreso / Super Recepti)