Indija, Foto: Profimedia

UBLAŽAVANJE MERA

AZIJSKA ZEMLJA SE NAKON 18 MESECI OTVARA ZA POTPUNO VAKCINISANE STRANE TURISTE: Najnovije ublažavanje restrikcija

U zemlji je znatno pao broj inficiranih sa dnevnim brojem novih slučajeva, sada je to tek nešto iznad 10.000 u mesec dana

Objavljeno: 15.11.2021. 09:59h

Indija je počela da dozvoljava dolazak potpuno vakcinisanih stranih turista na redovnim komercijalnim avionskim letovima, prvi put u poslednjih 18 meseci.

Toi je najnovije ublažavanje restrikcija vezanih za korona virus pošto pada broj zaraženih u zemlji i raste broj vakcinisanih.

Turisti koji ulaze u Indiju moraju biti potpuno vakcinisani i da slede sve kovid protokole, da imaju negativan test na kovid-19 u 72 časa od njihovog leta, navelo je Ministarstvo zdravlja.

Mnogi će morati da se testiraju na korona virus po dolasku na aerodrom.

Međutim, putnici iz zemalja koji imaju sporazume sa Indijom o uzajamnom priznavanju potvrda o vakcinaciji kao što su SAD, Velika Britanija i mnoge evropske, ne moraju da se testiraju po dolasku na aerodrom u Indiji i moći će odmah da ga napuste.

Ovo je prvi put da Indija dozvoljava dolazak stranih turista na komercijalnim letovima od marta 2020. kada je uvela jedan od najstrožih lokdauna na svetu u nastojanju da suzbije pandemije. Potpuno vakcinisanim turistima na čarter letovima bio je dozvoljen dolazak od prošlog meseca.

U zemlji je znatno pao broj inficiranih sa dnevnim brojem novih slučajeva, sada je to tek nešto iznad 10.000 u mesec dana.

Da bi podstakla dolazak turista Indija planira da izda 500.000 besplatnih viza do idućeg marta. Tom merom se očekuje da će podstaći turizam i sektor ugostiteljstva koji su jako pogodjeni pandemijom.

Sa više od 35 miliona prijavljenih inficiranih od korona virusa Indija je druga najteže pogodjena zemlja, odmah posle SAD. Aktivan broj slučajeva korona virusa je sada 134.096 što je najniže u 17 meseci, navelo je Ministarstvo zdravlja.

Gotovo 79 odsto stanovništva dobilo je najmanje jednu dozu vakcine dok je 38 odsto potpuno vakcinisano.

Bonus video:

(Espreso/Beta)