Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Superfoods you need

rotkvice

ZANEMARENE, A VRLO ZDRAVE! Rotkvice su superhrana i to zbog OVIH razloga, ali nekima MOGU I DA NAŠKODE

Konzumiranje rotkvica može uticati na kardiovaskularni sistem jer zahvaljujući svojim hranjivim vrednostima one mogu pomoći u snižavanju holesterola i regulaciji krvnog pritiska

Objavljeno: 02.11.2021. 23:08h > 23:12h

Rotkvice najčešće služe kao usputni dodatak glavnom jelu, a da ljudi pritom nisu ni svesni da pozitivno deluju na njihov organizam. Bogate su vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže i vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, kao i nastojanju da izgubite kilograme.

Ovo povrće je najbolje konzumirati u sirovom obliku, ali zbog njihovog specifičnog mirisa i ljutkastog ukusa, mnogima nisu omiljena namirnica. Ipak, postoji najmanje pet razloga zašto ih češće treba uvrstiti u ishranu.

Odlične za probavu

Upravo njihov ljutkast ukus podstiče lučenje želučanih sokova i pokreće rad creva, pa su efikasne kod problema sa probavom.

Čiste bubrege

Rotkvice se smatraju prirodnim diuretikom koji podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Osim toga, mogu biti vaš saveznik u prevenciji infekcija urinarnog traka, ublažavaju bol i osećaj peckanja kod mokrenja, čiste bubrege, a mnogi veruju da ublažavaju i probleme sa hemeroidima.

Poboljšavaju imunitet

Ovo povrće je bogato vitaminom C, pa se redovno konzumiranje rotkvica može odraziti i na vaš imunitet. Jačaju srce i regulišu nivo šećera u krvi. Konzumiranje rotkvica može uticati na kardiovaskularni sistem jer zahvaljujući svojim hranjivim vrednostima one mogu pomoći u snižavanju holesterola i regulaciji krvnog pritiska, kao i nivoa šećera u krvi.

Neguju kožu

Visok postotak vode u rotkvicama doprinosi održavanju hidracije kože, pa je ona čest sastojak različitih krema za oporavak suve kože, borbu protiv osipa kao i oštećene kože.

Kome rotkvice škode?

Zbog njihove ljutine osobama koje imaju osetljivu želučanu sluznicu i bolesti poput čira, probleme sa crevima, kao i probleme sa bubrezima, trebali bi da izbegavaju čestu upotrebu ovog povrća.

Osim toga, ne preporučuju se ljudima koji su skloni nadimanju i onima koji imaju bolesti štitaste žlezde povezane sa nedostatkom joda u organizmu.

Kako velike količine rotkvica mogu da snize nivo šećera u krvi, postoji bojazan da bi to moglo da ometa kontrolu šećera u krvi tokom i nakon operacije. Zato se preporučuje izbegavanje rotkvica najmanje dve nedelje pre planirane operacije.

Bonus video:

(Espreso/WebMD)