Riba, Foto: Aleksandar Stojanović

rezultati

OBJAŠNJENO DO DETALJA: Istraživanja otkrila kojih 7 vrsta su NAJZDRAVIJE

Ostale ribe koje povoljno utiču na zdravlje su crni bakalar, list, losos i grgeč

Objavljeno: 24.10.2021. 20:53h > 20:57h

Losos, haringe, tunjevina, koja riba će nam dati najviše zdravih nutrijenata?

Razna istraživanja pokazala su da redovno konzumiranje ribe može čak za polovinu da smanji rizik od infarkta. Osim toga, čini se da postoji veza između konzumiranja ribe bogate omega-3 masnim kiselinama i depresije: neke studije pokazale su da masni sastojci prisutni u ribi pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno utiče na raspoloženje.

Bečki profesor Hademar Bankhofer otkriva da su najzdravije vrste ribe u kojima se nalazi najveća količina dragocenih omega-3 masnih kiselina, a to su haringa, tunjevina, skuša, crni bakalar, list, losos i grgeč.

Procenat masnoća varira od vrste do vrste, a na temelju njega se razlikuju nemasna riba, s manje od dva odsto lipida (poput bakalara, oslića, glušca, lista i raže), malo masna, sa dva do pet odsto masti (zubatac, sardele, pastrmka, kirnja), polumasna, koja ima od pet do deset odsto lipida (cipal, trilja, tuna, sabljarka) i masna, s više od deset odsto (losos, skuša, jegulja).

Apsolutno najbolja riba jeste haringa, tvrdi profesor Bankhofer. Ova ukusna riba iz Severnog mora, osim što može da se pripremi na mnogo načina, sadrži i mnoštvo omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Njen sadržaj belančevina koje jačaju imunitet i eliminišu posledice stresa je, doduše, samo prosečan, međutim, udeo omega-3 i omega-6 masnih kiselina kod nje je veliki. S druge strane, nije baš pogodna za mršavljenje, jer 100 grama haringe ima 233 kalorija.

Međutim, riba koja će vam pomoći u mršavljenju svakako je tunjevina, koja u 100 grama sadrži samo 76 kalorija. Ona nas snabdeva značajnom količinom belančevina i time je idealna za ljude pod stresom.

Na rang-listi najzdravijih riba na trećem mestu nalazi se skuša, koja je ranije važila za ribu za siromašne. Ova riba je sa 182 kalorije i visokim udelom omega-3 masnih kiselina idealna namirnica za regulisanje krvnog pritiska, jer proteini skuše čine krvne sudove elastičnim, smatra Hademar Bankhofer.

Ostale ribe koje povoljno utiču na zdravlje su crni bakalar, list, losos i grgeč.

Inače, riba je višestruko korisna za organizam. Ne samo što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor mineralnih soli.

Morska je riba bogata jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrijuma i joda. Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom, ali on je uglavnom koncentrisan u krljušti. Zato je korisno s vremena na vreme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu.

(Espreso/Mondo)