Ilustracija, Foto: Profimedia

donosimo

PIJETE SAMO INSTANT KAFU? Evo šta radi našem ORGANIZMU, obratite pažnju

Sve što morate znati o instant kafi na jednom mestu

Objavljeno: 21.10.2021. 15:53h > 16:45h

Instant kafa je ustvari kristal koji nastaje nakon dehidriranja kuvanih zrna kafe, kaže Malina Malkani, nutricionistkinja, a proces nastanka se ne razlikuje puno od regularne kafe – nakon kuvanja se voda baca kako bi se dobio suvi prah ili kristali. Megan Meyer, direktorka komunikacija firme Food Information Council Foundation, dodaje kako instant kafa ima duži rok trajanja od zrna kave.

KOLIKO INSTANT KAFA IMA KOFEINA?

I instant kafa i ona mlevena imaju skoro isti nutritivni profil, kaže Meyer te navodi kako su razlike toliko male da su nebitne kada se govori o zdravlju, osim kada je u pitanju količina kofeina.

Jedna šolja instant kafe ima oko 63 miligrama kofeina, dok mlevena kava sadrži oko 96 miligrama. Sadrži više kofeina od instant kafe radi procesa proizvodnje u kojem instant kafa gubi dosta kofeina. Može se raditi o velikoj razlici ako imamo na umu da stručnjaci savetuju maksimalan unos od 400 mg kofeina u danu, pa je dobro pripaziti koliko kafe pijete.

Previše kofeina može voditi do nemira, anksioznosti, boli u stomaku... Ako ste osetljivi na kofein i anksiozni ste ili imate problema sa srcem, možda bi najbolja odluka za vas bila da pijete kafu bez kofeina.

POSTOJI LI RAZLIKA U UKUSU?

foto: Profimedia

Instant kafa se razlikuje ukusom od mlevene kave, a koliko će vam odgovarati zavisi od toga šta volite.

Instant kafa je nešto blažeg okusa pa će ljubitelji turske kafe reći da je više kao voda u boji i nešto gorča. Naravno tu je važna i kvaliteta zrna od kojeg se kafa radi i svakako će uticati na ukus.

ŠTA JE JOŠ DOBRO ZNATI?

“Ono što utiče na činjenicu je li kafa zdrava ili ne je ono što joj dodajemo, a to uključuje šećer i mleko i dodatne kalorije", dodaje Malkani te savetuje da pijete kafu bez dodataka ili s prirodnim sladilima.

LEDENA KAFA S VANILIJOM I CIMETOM

Ako vam se pije nešto novo, drukčije, ali jednostavno i osvežavajuće pripremite kafu s vanilijom i cimetom po receptu nutricionistkinje Andreje Bilandžije.

Sastojci:

foto: Profimedia

Turska kafa, ohlađena, 1 šolja, 200mL

Sojino ili bademovo mleko s okusom vanilije, 100mL

Cimet, prstohvat

Eritritol, 1 mala kašika

Šaka leda

PRIPREMA:

Skuvati tursku kafu pa je dobro ohladiti. Prebaciti kafu u veliku čašu, dodati malo eritrita, stevije ili šećera i prstohvat cimeta i sve dobro promešati pa uliti mleka s ukusom vanilije. Sve dobro promešati u baciti šaku leda za posebni doživljaj i osveženje. Po želji ovu kafu možete obogatiti s malo šlaga ili sladoleda, a umesto mleka od soje možete koristiti obično mleko i dodati malo ekstrakta vanilije.

(Espreso)