Ilustracija, Foto: Profimedia

otkrivamo

OBAVEZAN JE NA NAŠIM TRPEZAMA, A KOLIKO JE ZAPRAVO ZDRAV? Sada je sve potvrđeno

Sudar A. Džejms je sa svojim timom isprobao ovu metodu na 38 vrsta pirinča i kaže da se svaka ponašala slično. Dakle, ako su u nju dodali kokosovo ulje, a zatim dobro ohladili, manje kalorija je završilo u telu

Objavljeno: 12.10.2021. 14:00h > 16:30h

Pirinač je često na meniju u Srbiji, a ovo povrće omiljeno je odvajkada u đuveču, kao pilav, u kineskoj hrani ili uz piletinu... No, iako vrlo zdrav i odlična zamena za hleb, ne spada u niskokalorične namirnice, upravo suprotno - jedna šolja kuvanog pirinča ima oko 200 kalorija.

No, zanimljivo je da su nedavno naučnici sa Fakulteta hemijskih nauka na Šri Lanki, gde se pirinač tradicionalno obeduje gotovo svakodnevno, utvrdili da je moguće kalorije smanjiti za čak 60 odsto.

Čitav postupak je vrlo jednostavan - potrebno je da dodate kašičicu kokosovog ulja u provrelu vodu u kojoj se kuva pirinač. Nakon toga, kada se pirinač skuva, treba da odstoji u frižideru najmanje 12 sati. Na ovaj način skrob u pirinču postaje deset puta otporniji, a što je otporniji - manje kalorija iz njega se apsorbuje.

"Hlađenje je važno jer amiloza, topljiv deo skroba, ostavlja granule tokom želatinizacije. Hlađenje od 12 sati će dovesti do stvaranja veza vodonika između amiloznih molekula izvan zrna pirinča, što ga pretvara u otporni skrob", objasnio je Sudar A. Džejms, vođa istraživanja.

foto: Profimedia

Dodao je kako molekuli kokosovog ulja pronalaze put i ulaze u svako zrno pirinča, a na taj način doprinose da se kalorije ne apsorbuju u telo tokom probave.

Sudar A. Džejms je sa svojim timom isprobao ovu metodu na 38 vrsta pirinča i kaže da se svaka ponašala slično. Dakle, ako su u nju dodali kokosovo ulje, a zatim dobro ohladili, manje kalorija je završilo u telu.

Osim što zahteva strpljenje i pripremu obroka unapred, ova metoda je vrlo jednostavna i jeftina. Tako da, ako brojite kalorije i želite da smršate - eto sjajnog trika!

(Espreso)