Foto: EPA/Oliver Berg

svi su znali, sem njega

"MORAŠ DA RAZGOVARAŠ S NJIM, UMREĆE NA TERENU!" - Bivši saigrač Ronalda otkrio LUDU uvertiru finala Mundijala 1998!

Išao sam u sobu sa Dorivom kada sam video da Ronaldo ima napad - počinje priču Edmundo

Objavljeno: 07.10.2021. 12:32h

Jedna od najčuvenijih utakmica sa Svetskih prvenstava u fudbalu je svakako finale Mondijala 1998. održano u Francuskoj.

Domaćin je jedva prošao Paragvaj u osmini finala, a onda počeo da oseća podršku a ne pritisak domaće javnosti pa stigao i do same završnice.

Ipak, tu su bili autsajderi jer im je protivnik bila moćna selekcija Brazila, predvođena slavnim Ronaldom koji je prethodne dve godine biran za najboljeg igrača sveta.

foto: Profimedia

"Zuba" je dao četiri gola i upisao tri asistencije na putu do finala, a onda je nekoliko sati pre najveće utakmice karijere, dobio epileptički napad! O događaju koji je sprečio Ronalda da zaigra na uobičajenom nivou u finalu SP-a, ispletene su brojne kontroverzne teorije zavera.

Celu situaciju opisao je Edmundo, nesuđena Ronaldova zamena.

- Išao sam u sobu sa Dorivom (tadašnji vezista Porta, prim.aut.) kada sam video da Ronaldo ima napad. Istrčao sam u hodnik da upozorim sve, a onda sa Sezarom Sampajom (zadnji vezni) držao Ronaldov jezik dok su mu oči otišle nazad - priča Edmundo.

Doktor se munjevito stvorio na licu mesta i uz njegovu pomoć "pravi" Ronaldo je povratio svest.

- Svi su znali da Ronaldo ima napade, sem njega. Ubrzo je otišao u sobu, seo i počeo da jede kolač. Svi smo se pogledali nervozno. Kada je izašao iz sobe da telefonira, Leonardo (danas sportski direktor PSŽ-a) je rekao: Moraš da razgovaraš sa njim, umreće na terenu.

Edmundo kaže da je tadašnja zvezda Intera "izgledao čudno, pomalo u oblacima".

- Zagalo nam je rekao da Ronaldo neće biti tu i da ću ja biti igrač odluke te večeri. Svi su me podržali, to je bila fantastična grupa igračam zato nisam odustajao tokom celog turnira - priseća se bivši napadač Vasko da Game i Fjorentine.

Edmundofoto: EPA/Tom Dubravec

- Stigli smo na stadion dva sata pre utakmice, svi su obavili svoj ritual a Zagalo nas je motivisao. Postave su izašle i bio sam starter. Onda se Ronaldo pojavio u pratnji jednog doktora, svima nam je bilo drago da vidimo da je dobro. Pričao je sa Zagalom, pomoćnicima i doktorima 5-10 minuta. Kad su otišli, trener mi je rekao da će Ronaldo početi meč, da se ne uzrujavam - stigao je šok za Edmunda, ali je on imao razumevanja:

- To je bila medicinska odluka, ne tehnička. On je bio najbolji igrač na svetu, upravo je osvojio Zlatnu loptu.

foto: AP

Mario Zagalo i doktor Lidio Toledo su znali da bi ih javnost u domovini rastrgla ako bi izgubili a da Ronaldo ne zaigra ili bude zamenjen. Pa je ostao u igri do kraja. A Brazil je ostao bez najvećeg trofeja, u finalu je ponižen 0:3...

- Zidan daje dva gola. Potražite na internetu koliko je golova dao glavom... - neutešan je Edmundo - Taj tim Brazila, protiv tog tima Francuske, pobedio bi osam od deset puta. Ali to vam je fudbal.

Edmundo je reprezentativnu karijeru završio 2000. a Ronaldo se 2002. ipak dočepao "Boginje".

(Espreso/N.Đ.)