Ilustracija, Foto: Espreso

4. OKTOBAR

BEBA NILSKI KONJ SADA IMA 50 KG! Posetili smo ZOO VRT na SVETSKI DAN ŽIVOTINJA, a usput smo OBRADOVALI PSE! (FOTO)

Na današnji dan novinari Espreso redakcije počastili su pse lutalice i vlasničke pse slatkišima i time podsetili vlasnike, a i ljude u u okolini koliko su životinje važne...

Objavljeno: 04.10.2021. 17:27h > 17:30h

Svetski dan životinja obeležava se 4. oktobra, na dan Franje Asiškog, zaštitnika životinja. Priznat je širom sveta i posvećen je dobrobiti, bez obzira na ugroženost ili vrstu.

Ovaj dan ujedinjuje sve pokrete za zaštitu životinja kako bi se unapredili standardi na globalnom nivou. Svaki pojedinac može doprineti da svet u kome živimo postane sigurnije mesto za sve životinje.

foto: Emilija Jovanović

Ovim povodom posetili smo Zološki vrt, a Andrej Manojlović, otkrio nam je da za danas nisu napravili poseban događaj, ali je razlog više nego prihvatljiv.

- Nismo organizovali poseban događaj danas, zbog epidemiološkig mera, ali i zato što je nama svaki dan u godini dan za zaštitu životinja. 365 dana mi životinjama posvećujemo pažnju, hranimo ih i brinemo o njima, naveo je pr zoo vrta, Andrej za Espreso.

Glavna zvezda Beo zoo vrta je još uvek beba nilskog konja.

- Beba nilskog konja privukla je veliku pažnju kako posetioca, tako i medija. Još uvek je glavna zvezda zoološkog vrta. Lepo napreduje, još uvek se hrani majčinim mlekom, pa je tako i mami hrana pojačana. Sada ima oko 50 kilograma. Majka se veoma zaštitnički postavlja, ne dozvoljava joj da se približava ogradi, nosi je na leđima. Jako se lepo uklopila, uči i razvija se, dodao je Manojlović.

foto: Emilija Jovanović

Na današnji dan novinari Espreso redakcije počastili su pse lutalice i vlasničke pse slatkišima i time podsetili vlasnike, a i ljude u u okolini koliko su životinje važne.

foto: Emilija Jovanović

Jazavičar Rambo posebno je bio oduševljen poslasticom.

foto: Emilija Jovanović

Animal Rescue Serbia centar odlučio je takođe da sprovede veoma lepu nacionalnu kampanju koja simbolično počinje danas na obeležavanje Svetskog dana životinja. Cilj akcije krije se iza slogana 100 tona hrane.

- Naime, u narednom periodu planiramo da uz pomoć svih zainteresovanih sakupimo 100 i više tona hrane za sve napuštene i zanemarene pse, mačke i ptice. Akcija prikupljanja donacija počinje simbolično 4. oktobra u Beogradu, s idejom da se proširi na sve one gradove u Srbiji u kojima budemo uspeli da za ovo probudimo interesovanje. U toku je prijavljivanje zainteresovanih saradnika – pet-šopova i veterinarskih stanica – koji će formirati mrežu za ostavljanje donacija širom glavnog grada, saopštili su iz ARS centra.

foto: Animal Rescue Serbia

Donacije za napuštene životinje prikupljaće se u hrani i novcu, a pomoć će moći da ponude i fizička i pravna lica.

- Kao i uvek, naša akcija će biti potpuno transparentna kako bi svi donatori mogli da imaju uvid u to koliko su doprineli i kome je njihova nesebična pomoć uručena. Dolazi zima! Hajde da skupimo 100 tona hrane za napuštene pse, maške i ptice, zaključili su.

Na Svetski dan životinja se podsećamo:

Životinje su ravnopravni stanovnici Zemlje Imaju jednako pravo na život kao i ljudi Osećaju bol, patnju, strah i stres Cilj Svetskog dana životinja je da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, kao i da se pruži podrška pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama

Značaj i ugroženost

Svaka vrsta u prirodi ima značaj za ekosistem i svoju ulogu u njemu. Ugroženost jedne vrste vremenom direktno ili posredno utiče na opstanak druge.

U Srbiji postoji veliki broj ugroženih vrsta. Govori se o 273 vrste ptica, 66 vrsta sisara, 41 vrsta beskičmenjaka, 34 vrste insekata i 15 vrsta riba. Među zaštićenim životinjama su pojedine vrste pelikana, roda, beloglavi sup, rečni rak, bubamara, žabe, belouške, šarke.

(Espreso)