Ilustracija, Foto: Profimedia

LAKO SE SPREMAJU

ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM TELOM AKO SVAKOG DANA JEDETE 2 KUVANA JAJA? Nikad ne biste rekli!

Jaja su među najboljim prirodnim izvorima kolina, esencijalnog nutrijenta koji pomaže u sintezi DNK

Objavljeno: 17.09.2021. 21:32h

Ako postoji savršena hrana, to su jaja. Uvek ih ima, lako se spremaju, nisu skupa i puna su proteina.

„Jaje u sebi ima sve potrebno da napravi jedan organizam, pa je očigledno da je jako hranljivo", rekao je Kristofer Blaso, vanredni profesor nauke o ishrani na univerzitetu u Konektikatu.

Jaja su među najboljim prirodnim izvorima kolina, esencijalnog nutrijenta koji pomaže u sintezi DNK, proizvodnji neurotransmitera koji pomaže pamćenje, kontroliše raspoloženje i rad mišića, i obavlja još funkcija vezanih za nervni sistem.

foto: Profimedia

Kolin pomaže telu da izbaci loš LDL holesterol, tako što učestvuje u stvaranju supstance u jetri koja ga rastvara. Ako ne jedete dovoljno jaja, moguće je da vam se holesterol taloži u jetri.

Jedno veliko kuvano jaje sadrži oko 145 miligrama kolina, a preporučena količina za odrasle je 402 miligrama za muškarce, odnosno 278 za žene. Jaja su po količini ovog nutrijenta odmah iza goveđe džigerice.

Sadrže i vitamine A, D, E i K, kao i više vitamina iz B niza.

(Espreso / Alo)