Lišče krasdule sadrži otrov, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI

MISLILI STE DA JE MAGNET ZA NOVAC, A USTVARI JE JAKO OTROVNA: Držite je van DOMAŠAJA DECE i DOBRO PRIPAZITE

Listovi krasule sadrže prirodni otrov – arsen. Zbog toga je neophodno da budete veoma oprezni kada je negujete. Trebalo bi da se drži van domašaja dece i kućnih ljubimaca, jer ako se nehotice dodirne ovaj otrov

Objavljeno: 30.07.2021. 20:30h > 20:44h

Verovanje da određene biljke privlače novac potiče iz usmene tradicije i etnobotanike. U različitim krajevima sveta ovo verovanje se vezuje za različite biljke.

Tako svi veruju da je krasula magnet za novac, pa je još nazivaju i drvetom para, a ona, ipak, nije tako bezopasna.

Najpoznatija biljka za privlačenje novca je zapravo vrlo opasna. Lišće krasule sadrži otrove.

Prema feng šuiju, biljke je poželjno imati u domu jer privlače pozitivnu energiju i obilje, a među njima se posebno izdvaja krasula, koja nosi ime i drvo novca. Postoji i pravilo o tome gde treba da se drži kako bi prizvala dobitak i bogatstvo u dom.

Ipak, ono što malo ko zna jeste da ova ova biljka zapravo nije najbolji odabir za kuću. Stručnjaci imaju običaj da kažu da krasula ne donosi pare u dom, već stalne probleme.

Listovi krasule sadrže prirodni otrov – arsen. Zbog toga je neophodno da budete veoma oprezni kada je negujete. Trebalo bi da se drži van domašaja dece i kućnih ljubimaca, jer ako se nehotice dodirne ovaj otrov (na primer, pri uklanjanju lišća), može doći do ozbiljne alergijske reakcije.

Poznati su i slučajevi kada su životinje ili bebe jele lišće krasule i otrovale se.

Simptomi trovanja ovom biljkom su:

– povraćanje – dijareja – akutni bolovi u stomaku – nedostatak apetita – intenzivna žeđ – poremećaji svesti i koordinacije u prostoru

U slučaju da imate drvo novca u kući i dodirnuli ste otrov iz lista, a uočili ste da imate nekoliko od navedenih simptoma, neophodno je da se odmah obratite lekaru.

Kod životinja kao što su psi i mačke otrov može da izazove razne probleme, od povraćanja do usporenog rada srca. Drugi toksičan, ali teže primetan simptom žvakanja ovog bilja je depresija.

(Espreso, 24 sedam)