Foto: Starsport©

DOBITNA KOMBINACIJA

BEZ "GASTARBAJTERA" NEMA UDARCA: Zvezda je u dijaspori pronašla ŠIFRU ZA IGRICU

Može li Dragović da nastavi uspešan niz?

Objavljeno: 09.06.2021. 13:33h

Milan Borjan je od avgusta 2017. godine nezamenljiv na golu crveno-belih. Reprezentativac Kanade je za četiri godine provedene u klubu jedan od najzaslužnijih za uspehe Crvene zvezde. Momak rođen u Kninu je po statističkim parametrima InStata bio najbolji golman grupne fazeLige šampiona u sezoni 2018/2019. Borjan je impresivne brojke nastavio da beleži i u protekloj sezoni.

Prema UEFA algoritmu u čiju računicu ulaze partije Lige Evrope i domaćeg prvenstva, Zvezdin golman je bio najbolje ocenjen u kontinentalnom takmičenju. U Superligi Srbije je u prethodnoj godini branio na ukupno 32 utakmice, a na čak 18 nije primio gol. Od januara 2020. godine Borjan je kapiten Crvene zvezde.

Od leta 2018. godine odbrambeni bedem crveno-belih postao je jači za još jednog Kninjanina – Miloša Degeneka. Štoper nacionalnog tima Australije je nakon Svetskog prvenstva u Rusiji, pojačao redove Crvene zvezde. Vrlo brzo se ustalio u startnoj postavci, te je činio pouzdan tandem – najpre sa Vujadinom Savićem, a zatim i Nemanjom Milunovićem. Posebno se pamti njegova partija u Salcburgu koja je bila presudna za plasman tima u Ligu šampiona, kao i gol koji je postigao Jang Bojsu. U sezoni za nama, Degenek je zabeležio 30 nastupa u domaćem prvenstvu i bio bitan šraf u sistemu igre Dejana Stankovića.

Marko Marin je u Crvenu zvezdu stigao krajem avgusta 2018. Već u prvim utakmicama protiv surduličkog Radnika u prvenstvu i Napolija u Ligi šampiona pokazao je vanserijsku klasu. Nekadašnji fudbaler Verdera, Čelsija, Sevilje i Olimpijakosa je postao glavni kreativac na sredini terena i dao ogroman doprinos osvajanju šampionske titule. Posebno se pamti i njegova asistencija Milanu Pavkovu u pobedi nad Liverpulom. Momak iz Gradiške je leta 2019. postao kapiten tima zaduživši dres sa brojem 10. Sjajnim proigravanjima, atraktivnim potezima i igrama predvodio je Crvenu zvezdu i bio ključan igrač u novom plasmanu crveno-belih u Ligu šampiona.

Poslednji u nizu zvezdaša iz dijaspore koji su obukli crveno-beli dres je Aleksandar Dragović, reprezentativac Austrije, za koga simpatizeri kluba veruju da će nastaviti sa izvanrednim uspesima poput svojih prethodnika.

(Espreso)