Foto: Profimedia

rasplet kojki je bilo nemoguće predvideti pre pola godine

ODREKLI SE KAPITENA, PA TRENERA, SAD IH GLEDAJU SA TROFEJEM KOJI SANJAJU: Slatka i ekspresna osveta Silve i Tuhela!

Istovremeno, u Čelsiju se prisećaju kritika koje su uputili vlasniku Abramoviču zbog "preuranjene" smene klupske legende Lamparda

Objavljeno: 30.05.2021. 12:57h > 14:31h

U avgustu prošle godine došli su do svog prvog finala Lige šampiona. Prethodno su osvojili sve moguće trofeje na domaćoj sceni. Umseto da sa minimalnim promenama krenu u novi pohod na tron Evrope, u Pari Sen Žermenu su se prvo odrekli dugogodišnjeg kapitena, a onda i trenera. Sada se kaju.

Sportski direktor Leonardo vratio se u PSŽ krajem prošle sezone i odmah je došlo do trzavica u odnosu sa šefom stručnog štaba Tomasom Tuhelom. Brazilac nije želeo da ponudi produžetak saradnje zemljaku Tijagu Silvi, a Nemcu se to nije svidelo.

Nije ni on stalno koristio usluge tada prvog kapitena kluba koji je zašao u godine, ali je cenio njegovo iskustvo i značaj za duh ekipe, ali i celog kluba.

foto: EPA/David Ramos

Silva se preselio u Čelsi, a Tuhel na početku sezone dizao glas zbog neadekvatnih pojačanja koja mu je Leonardo obezbedio. Umesto štopera, dobio je defanzivnog vezistu Danila Pereiru koga je onda koristio na toj poziciji i dodatno iritirao Leonarda.

foto: EPA/Julien De Rosa

Takvo javno jadikovanje mu je, čini se, zapečatilo sudbinu u Parizu i sportski direktor je samo čekao pravi trenutak da ga smeni.

Pariski "Sveci" su štucali u Ligi 1, a i osmina finala LŠ-a je obezbeđena tek u poslednjem kolu grupne faze. Tuhel je u izjavi nemačkim novinama rekao da se oseća "više kao političar nego trener", na šta je besni Leonardo odgovorio "da on mora da poštuje svoje nadređene".

foto: Printscreen/Twitter/UEFA Champions League

Parižani su demolirali Strazbur 4:0 pred zimsku pauzu, ali je samo dan kasnije, kao božićni poklon, Tuhel dobio otkaz. Mnogi su bili šokirani, ali Nemac je brzo našao novi angažman.

U Londonu Čelsiju ništa nije išlo. Ispali su u Liga kupu, a forma u Premijer ligi je bila očajna pod vođstvom Frenka Lamparda. Ipak, vlasnik Roman Abramovič se našao pod paljbom bivših igrača i navijača kada je smenio klupsku legendu.

Na njegovo mesto došao je Tomas Tuhel i kao magičnim štapićem, preko noći preporodio tim "Plavaca", uključujući Tijaga Silvu.

Odbrana je postala impresivna i samo u retkim mečevima primala gol(ove). Nemački stručnjak je u direktnim duelima redom dobijao najveće stručnjake današnjice: Žozea Murinja, Dijega Simeonea, Jirgena Klopa, Karla Anćelotija, Zinedina Zidana i Pepa Gvardiolu.

Poslednjeg po treći put u subotu uveče (pre toga i u polufinalu FA Kpupa koji je prigrabio Lester), u finalu Lige šampiona, i tako su se Silva i on domogli trofeja koji su ne tako davno, ciljali sa PSŽ-om...

Sada im je već ponuđen produžetak saradnje sa londonskim klubom.

(Espreso/N.Đ.)