Alergija, Foto: Profimedia

pažljivo

MUČE VAS PROLEĆNE ALERGIJE? Stručnjaci preporučuju 5 metoda pomoću kojih ćete LAKŠE DISATI!

Oftalmolog dr Alister Lokvud kaže da postoje trenuci dana kada je koncentracija polena najviša.

Objavljeno: 02.05.2021. 11:04h

Ako se mučite sa alergijama koje se javljaju na proleće, ne brinite, evo šta možete da uradite kako biste ih sprečili i umirili.

Naravno da će polen "napasti" čim izađemo napolje, ali to ne znači da bi trebalo da dozvolimo da nam alergije ometaju normalan život i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Evo šta možete da uradite da olakšate sebi simptome!

1. Ograničite izlaganje alergenima

Izlazite napolje, ali pazite kada obavljate obaveze. Oftalmolog dr Alister Lokvud kaže da postoje trenuci dana kada je koncentracija polena najviša.

"Tokom toplih dana, polena će najviše biti rano ujutru, i predveče. Ako možete, organizujte obaveze tako da ne izlazite baš tada. Prozore zatvorite ili vetrite stan kada koncentracija polena nije najviša", rekao je on.

2. Presvucite se čim dođete kući

Zvuči previše jednostavno, ali je tako! Alergene možemo pokupiti iz vazduha i uneti u kuću, zbog čega bi trebalo odmah da se presvučemo. I cipele držite blizu vrata, kako sve što ste uneli na njima ne bi "ušlo" u stan.

3. Umijte se čim dođete kući

Operite dobro ruke i lice, kako ne biste prstima dodirivali oči ili nos, i podizali rizik od unošenja alergena. Ako imate vremena, odmah se istuširajte.

4. Ako nosite sočiva...

Bolje je tokom sezone alergija nositi dnevna, koja se bacaju na kraju dana, nego mesečna, navodi dr Lokvud.

"Ako ste navikli na mesečna, čistite ih temeljnije kako biste sa njih isprali polen i druge čestice", rekao je on.

5. Ne zaboravite masku

Pandemija korone navikla nas je da nosimo maske, koje mogu zaštititi nos i usta od alergena. Maska će raditi kao barijera i bićemo zaštićeniji od udisanja problematičnih čestica.

(Espreso/Mondo)