Jaja, Foto: Profimedia

JAJA I PRETERIVANJE

KOLIKO KUVANIH JAJA SMEMO POJESTI? Da li od previše možemo završiti na HITNOJ?!

Poznata američka nutricionistkinja Elisa Zied kaže da se zdravim ljudima preporučuje 4 do 5 jaja nedeljno, podeljeno na celu sedmicu, dok američki nutricionisti koji su decenijama govorili da je nedeljno previše i jedno jaje

Objavljeno: 01.05.2021. 17:14h

Ako uživate jedući jaja, možda ste zabrinuti da to šteti srcu, jer jaje sadrži holesterol. No, da li je to zaista tako?

Najnovija studija objavljena u naučnom časopisu JAMA je dokazala da ljudi koji jedu tri ili više jaja na dan povećavaju rizik od oboljevanja od srčanih bolesti i od prerane smrti, u poređenju sa onima koji jedu dva ili manje jaja.

Poznata američka nutricionistkinja Elisa Zied kaže da se zdravim ljudima preporučuje 4 do 5 jaja nedeljno, podeljeno na celu sedmicu, dok američki nutricionisti koji su decenijama govorili da je nedeljno previše i jedno jaje, sada odjednom tvrde da čak i 2-3 jaja dnevno mogu proći.

Međutim, pre nego krenemo u raščlanjivanje koliko su jaja zapravo dobra moramo znati da jedno jaje ima oko 70 kalorija, odličan je izvor proteina, stabilizuje šećer u krvi i izgrađuje naše telo.

Jaje ne samo da ne šteti našim krvnim žilama nego ih štiti, te sadrži antioksidanse koji štiti od srčanih bolesti, moždanih i srčanih udara kao i karcinoma.

Jedno veliko jaje odličan je izvor selena u borbi protiv oštećenja stanica koje su uzrokovali slobodni radikali.

Ipak, lekari i danas navode da oni koji imaju problema s krvnim sudovima i srčanim bolestima treba da paze, jer su jaja izvor zasićenih masnih kiselina i puno takvih kiselina podiže loš holesterol, koji je opasan za kardiovaskularne bolesti.

Jedno veliko jaje sadrži 180 miligrama holesterola, a savet je da se dnevno ne konzumira više od 300 grama.

Lekari čak i zdravim ljudima ne preporučuju svakodnevno konzumiranje jaja.

Osobe kod kojih je zabeležena visoka koncentracija holesterola u krvi skoro pa da ne bi smele koristiti jaja u svakodnevnoj prehrani, jer se njihov holesterol "sabira" pa može negativno uticati na zdravlje.

Za sve ostale osobe, jaja su izuzetno vredan izvor belančevina i to onih kvalitetnijih.

Kad kažemo kvalitetnije, mislimo na važnost za zdravlje organizma.

Jaja se relativno lako vare. Najviše do tri sata ostaju u želucu i to ako su pržena.

Sveža jaja smeju se čuvati u frižideru do 30 dana. Svežina jaja u ljusci može se lako proveriti umakanjem jaja u čašu slane vode.

Ako jaje ostane u uspravnom položaju i ne padne na dno, smatra se veoma svežim.

Ako padne na dno, a i dalje je u uspravnom položaju, svežina je nešto manja, a ako se okrene vodoravno jaje je upitne svežine.

Količina jaja u prehrani nije ograničena po komadima na dan, ali je ograničena poput sve ostale hrane.

S obzirom na ograničen unos holesterola prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije za sve zdrave osobe, dva jaja na dan bila bi "sigurna zona", iako ta količina može biti znatno manja i veća, zavisno o zdravlju i prehrambenim navikama korisnika.

(Espreso/Alo)