Foto: Printscreen/RSS

svaka čast

ZURA DATUNAŠVILI: "Podigao sam tri prsta jer znam da je to simbol Srbije, a i ovo mi je treće zlato"!

Finale je uvek teško, nema lakih, jer se radi o borbi najboljih

Objavljeno: 26.04.2021. 17:22h

Srbija je dobila jednog sjajnog rvača u vidu Zure Datunašvilija koje je osvojio zlatnu medalju u grčko-rimskim stilom na seniorskom prvenstvu Evrope u Varšavi.

On je u intervjuu koji je dao za Žurnal ispričao o ovom velikom uspehu:

- Očekivao sam zlato, bio sam spreman za najviše. Mnogo smo i vredno radili, bilo je puno odricanja svih nas i zlatna medalja ne pripada samo meni, dosta nas je zaslužno za nju. Na turniru u Bugarskoj imao sam dobre provere, forma se tempirala za Varšavu i osvojio sam titulu najboljeg u svojoj kategoriji – odgovorio je Zura, kako ga svi zovu, na pitanje šta je očekivao na EP.

Da li je bilo teže u odnosu na Rigu 2016 i Novi Sad godinu kasnije, kad ste osvajali titulu prvaka Evrope?

- Finale je uvek teško, nema lakih, jer se radi o borbi najboljih. Veliko je emocionalno opterećenje, ali sam i ranije i sada uspeo da se sa time izborim. Koncentracija je na borbi i želja je uvek najveća, iako nikad nije lako jer se za prvo mesto bore veliki borci.

Revanširali ste se Belorusu Makieviču za poraz na Svetskom kupu u Beogradu?

- Dogodila se osveta, a on je mnogo dobar rvač. Bilo je vreme i pravo mesto da uzvratim. Rekao sam treneru Vojislavu Trajkoviću da ne brine, da ću se revanširati Makieviču i bilo je tako.

Ko je zaslužan za vaš dolazak u srpsko rvanje?

- Predsednik RSS Željko Trajković i želeo bih da mu zahvalim. Bio je uporan, verovao u moje mogućnosti. Počelo je da se ostvaruje ono zbog čega sam prihvatio poziv i mnogo mi je drago. Srećan sam.

Podigli ste tri prsta na pobedničkom postolju, prste leve ruke stavili ste na grb?

- Znam da je to simbol Srbije, ja predstavljam Srbiju i hoću da to bude najbolje. Ovo mi je treće evropsko zlato, pa se i to poklopilo.

Koliko ste upoznali Srbiju i koliko vam se ona sviđa?

- Provodim dosta vremena u Srbiji, Beograd, Zrenjanin, pripreme na Kopaoniku i mnogo, mnogo mi se sviđa. Ljudi su divni, predusretljivi, onako kako mi je Miša Kadžaja govorio. Osećam se veoma prijatno gde god bio u Srbiji. Moram da istaknem fizioterapeuta Vladimira Miloševa, ova zlatna medalja pripada i njemu. Danima nam pomaže da ostanemo u najboljoj formi. Oporavljao me je posle borbe, rekao sam mu: „Hvala Vlado, ti si uvek tu za mene, ti si profesionalac i puno mi pomažeš”.

(Espreso/ Sportski žurnal)