Ministar nije krio oduševljenje gazdinstvom i domaćinima, Foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

GAZDINSTVO STOJNIĆA

Ministar Dmitrović u radnoj poseti Sremskoj Mitrovici i višečlanoj porodici koja se bavi poljoprivredom

Ministar nije krio oduševljenje gazdinstvom i domaćinima

Objavljeno: 22.03.2021. 15:34h

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Ratko Dmitrović, boravio je danas u radnoj poseti Sremskoj Mitrovici. Posle razgovara sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović o demografskim problemima lokalne samouprave, na kom je zaključeno da će se Grad u narednih nekoliko godina fokusirati na izgradnju vrtića i u okolnim selima, ministar je obišao poljoprivredno gazdinstvo Stojnića u Martincima.

Sremska Mitrovica, istaknuto je na sastanku, beleži privredni rast i napredak na svim poljima, pre svega u smanjenju broja nezaposlenih. Taj procenat, sada je ispod četiri odsto. Ovaj grad prednjači u Srbiji i kad je reč o povratku mladih ljudi. Primer je bračni par Stojnić, Marta i Ivan iz Martinaca. Stojnići su, sa svoje troje dece, Vukadinom, Vojinom i Danicom, život u Novom Sadu, u kom su studirali i radili, zamenili poljoprivredom.

foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Nosilac gazdinstva je supruga Marta. Primarna poizvodnja gazdinstva je uzgoj povrća u plastenicima, a bave se i voćarstvom. Sve što proizvedu, za sada sami prodaju, a planiraju širenje i proizvodnje i tržišta. Jedino na šta su se požalili je to što nemaju vrtić u selu.

Ministar nije krio oduševljenje gazdinstvom i domaćinima.

foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

-Marta i Ivan su sjajni i vredni mladi ljudi, primer i uzor drugim bračnim parovima da se ohrabre i vrate na selo - rekao je Dmitrović. -Zajednička dužnost svih nas, kako u Ministarstvu i Vladi, tako i u lokalnoj samoupravi, jeste da im stvorimo uslove da razvijaju posao i kvalitetno žive od svog rada.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović je izjavila da lokalna samouprava nizom mera radi na tome da spreči odlazak iz sela u grad, kao i ostanak mladih ljudi na selu.

foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

-Stimulacije koje je država u tom smislu odobrila pre tri godine, već donose konkretne rezultate, a značajnu pomoć razvoju daje i sprovođenje plana Vlade, Srbija 2025. - rekla je Svetlana Milovanović. - Grad planira da u svakom selu budu urađeni kanalizaciona mreža, putna infrastruktura i novi vrtići. Sremska Mitrovica, prema njenim rečima, ima veliki broj uspešnih preduzeća. Grad će kako je rekla, podsticati preduzeća da rade na otvaranju „kompanijskih vrtića“ za decu svojih zaposlenih.

(Espreso)