Petar Kočović, Foto: Printscreen

KORONA VIRUS

PROGNOZE NISU BAŠ DOBRE ZA SRBIJU: Profesor Kočović saopštio nove korona podatke

Po drugoj dozi smo na 5. mestu u svetu

Objavljeno: 19.02.2021. 09:56h

Gost Jutarnjeg programa na TV Pink bio je profesor Petar Kočović koji je izneo najnovije prognoze o kretanju korona virusa i razjasnio trenutnu epidemiološku situaciju u Evropi.

- Ne pratim nove sojeve, pratim samo ono što je SZO objavila kao zvanične podatke koji potpadaju pod kovid 19. Ono što može da se vidi jeste da u celoj Evropi polagano opada broj obolelih. Imamo samo Češku i Crnu Goru koje su na dosta visokom nivou, znamo da su Nemci zabranili Česima ulazak u zemlju. Situacija se donekle smirila u Španiji i Portugaliji. Danska se spustila na mali broj. U Islandu mogu bez maske da idu koliko je mali broj zaraženih, a u Srbiji to raste polagano - objasnio je profesor.

Kad je reč o zemljama sa najvećim brojem zaraženih na 100 ljudi, izdvojila se država Mejot.

- Crna Gora je na trećem mestu. Ono što ne valja jeste što se Srbija pomera ka početku, mi smo tu negde na 28. mestu, ali idemo uzbrdo. Što se tiče vakcinisanih, tu prednjače Gibraltar i Izrael, a mi smo sa 9.32 odsto vakcinisanih na 18. mestu.

Pozitivna vest jeste da smo visokokotirani kad se govori o "punoj" imunizaciji, odnosno procentu ljudi koji je primio i drugu dozu vakcine.

- Po drugoj dozi smo na 5. mestu u svetu. Treba da znamo da je to dominantna priča vezana za zarazu, ako vakcinacija ne učini da se zaraza spusti na niži nivo, 'džaba smo krečili' - zaključuje profesor Kočović.

(Espreso / Pink)