Foto: EPA/Kimimasa Mayama

u cilju zaštite sportista

MOK OBJAVIO PRIRUČNIK MERA ZA OLIMPIJSKE IGRE: Sve vreme će nošenje maske biti obavezno!

Priručnik ima 33 strane i podnaslov "Vaš vodič za sigurne i uspešne Igre".

Objavljeno: 03.02.2021. 20:18h

Olimpijske igre bi trebalo da se održe ovoga leta od 23. jula do 8. avgusta u Tokiju.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je objavio prvi od četiri priručnika o merama za vremem trajanja igara.

Važiće za sve koji će na bilo koji način učestvovati na Olimpijadi.

- Navedena su osnovna načela za svaku pojedinu grupu ljudi kojih će morati da se pridržavaju pre nego što krenu u Japan, pri ulasku Japan i tokom boravka na Olimpijskim igrama, kao i pri odlasku- , navodi se u saopštenju MOK-a.

Priručnik ima 33 strane i podnaslov "Vaš vodič za sigurne i uspešne Igre". Namenjen je međunarodnim sportskim savezima, a narednih dana će biti objavljena još tri koja će služiti kao vodič za ponašanje sportista i tehničkog osoblja, predstavnika medija i televizijskih ekipa.

Mere uključuju nošenje maski sve vreme, osim kod jela i spavanja, redovna testiranja na koronavirus, korišćenje mobilne aplikacije vezane za koronavirus tokom boravka u Japanu, minimum kontakta s drugim ljudima i izbegavanje koršćenja javnog prevoza.

foto: EPA/Kimimasa Mayama

- Zdravlje i sigurnost svih na olimpijskim i paraolimpijskim igrama je naš najveći zadatak. Svako od nas ima svoju ulogu, zato smo i pripremili priručnike. Znamo da će ove Igre biti drugačije na mnogo načina. Za sve učesnike postoje neki uslovi i igraničenja koja traže fleksibilnost i razumevanje-, izjavio je izvršni direktor MOK-a za Olimpijske igre Kristof Dubi, prenela je Hina.

Međunarodni Olimpijski komitet je naveo da će se priručnici prilagođavati kako se budu približavale igre.

(Espreso)