Ruska vojska, Foto: Nebojša Mandić

prometnica m4

ESKALACIJA NA SEVERU SIRIJE, RUSKA VOJSKA ŠALJE DODATNE SNAGE UPOMOĆ: Pred važan sastanak za zemlju IZBILI SUKOBI

Ruska vojska šalje dodatne snage neposredno pred današnji dolazak turskog ministra spoljnih poslova u Moskvu

Objavljeno: 29.12.2020. 09:54h

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako ruska vojska šalje dodatna pojačanja na severni dio Sirije gde je pre nekoliko dana izbio sukob između turskih snaga i kurdskih boraca. Reč je o prostoru u blizini strateške prometnice koju od početka ove godine zajedno patroliraju turske i ruske snage (sukladno sporazumu o de-eskalaciji u provinciji Idlib), piše "Advance.hr".

Rusija šalje dodatne snage neposredno nakon što će se danas u Moskvi sastati turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Glavna tema sastanka bit će upravo situacija u Siriji gdje Rusija i Turska podupiru međusobno suprotstavljene strane, no unatoč tome pronalaze prostor za suradnju.

Eskalacija sukoba između turskih snaga i kurdskog YPG-a počela je početkom ovog meseca, a tijekom prošlog tjedna zabeleženo je nekoliko većih okršaja. Sve to se odvija u blizini grada Ain Issa koji se pak nalazi na spomenutoj prometnici M4 koja povezuje ključne sirijske gradove. U međuvremenu stiže informacija kako je ruska vojna policija obustavila eskort civilnih vozila na prometnici M4.

Izvori iz Ankare ističu kako će turski MVP od Rusije inzistirati na potpunom povlačenju YPG snaga koje Turska smatra terorističkom organizacijom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Advance.hr)