Mikrobilje, Foto: Promo

Novi globalni trend zdrave ishrane dolazi i kod nas

Hrana nas definiše! Mikrobilje sadrži više nutritivnih vrednosti u odnosu na zrelu biljku i dostupno je svima

Mikrobilje zapravo predstavljaju mladice nama već poznatih biljaka koje koristimo u svakodnevnoj ishrani, a koje su zbog velikih prednosti stekle ogromnu popularnost i prestižan nadimak – superhrana!

Objavljeno: 28.12.2020. 10:20h

Više nego ikada pre, danas shvatamo kako zdravlje nema cenu. Ranije smo ga shvatali zdravo za gotovo i nismo ga čuvali koliko je trebalo. A danas, u eri pandemije, zdravlje se popelo kako na pjedestal, tako i na vrh liste naših vrednosti.

Često možemo čuti da je čovek ono što jede, kako nas hrana u mnogome definiše i određuje način našeg života. Upravo zato je i veoma važno da se zdravo i pravilno hranimo. Putem medija i društvenih mreža, ali i na ulici, u prodavnici ili frizerskom salonu, sve češće možemo čuti vesti o superhrani, mikrobilju, organskom poreklu, zdravom mesu, životinjama na slobodnoj ispaši, proizvodima bez koncentrata, namirnicama sa domaćih farmi...

Ali, šta je sve to? I kakvu razliku pravi u našoj ishrani? I, ono najbitnije - gde sve to može da se nađe i kupi, jer nažalost nemaju svi baku i deku na selu? Pa da krenemo redom.

Mikrobilje – male količine, velika korist

Mikrobilje zapravo predstavljaju mladice nama već poznatih biljaka koje koristimo u svakodnevnoj ishrani, a koje su zbog velikih prednosti stekle ogromnu popularnost i prestižan nadimak – superhrana! Iako mali, mikro izdanci su izuzetno bogati aromama, intenzivnih su boja, lepe hrskave strukture, a ukusi im variraju od slatkastih, kiselkastih, pomalo gorčih, pikantnih, a neretko idu i u kombinaciji jedni sa drugima. Budući da je mikrobilje prva faza života jedne biljke, ono sadrži 10% - 30% više nutritivnih vrednosti (vitamina, minerala, enzima, proteina, polifenola…) u odnosu na zrelu biljku - što veoma pozitivno utiče na zdravlje ljudi. Može se poslužiti sveže, u salati, kao prilog uz ribu, meso ili dodakak supama i čorbama, a sve više se koristi kao neizostavni sastojak smutija, šejkova i zdravih, osvežavajućih koktela. I, ono najbitnije, ne treba vam čitavo bogatstvo da biste se zdravo hranili. Za samo 179,99 dinara u svim Super Vero marketima mogu se naći grašak, bosiljak, brokoli, crveni kupus, crveni amarant i roze rotkvice u vidu mikrobilja.

Crveni amarant

Crveni amarant nadmašuje mnoge žitarice, zbog visokog sadržaja kvalitetnih belančevina i posedovanja esencijalne kiseline lizin koja se inače jako retko nalazi u biljkama, a koja učestvuje u izgradnji proteina i potrebna je za normalan rast i jake kosti kod male dece. Takođe, sadrži i mnoštvo minerala koji učestvuju u mineralizaciji kostiju i zuba, održavanju acido-bazne ravnoteže i igra važnu ulogu u kontrakciji mišića. Toliko malo, a toliko mnogo za naš organizam.

Voće i povrćefoto: Privatna arhiva

Citrusi nisu važni samo zbog vitamica C

Pored brige o našem zdravlju, trebalo bi obratiti pažnju i na zdrave navike, koje bi trebalo da praktikujemo tokom cele godine, a ne samo zimi. Uvođenje mikrobilja u naš jelovnik je jedna od njih, ali to nije jedino što nam je potrebno kako bismo sačuvali zdravlje. Vitamin C je od izuzetnog značaja za pravilno funkcionisanje organizma, nalazi se i u mikrobilju, ali svi znamo da ga ima najviše u citrusnom voću. Citrusi su važni za jak imunitet jer sadrže hesperidin - vrstu biljnog pigmenta sa antioksidativnim i protivupalnim dejstvom. Hesperidin se nalazi u pomorandžama, grejpfrutu, limunu i mandarinama, a može se i pronaći kao izdvojena supstanca, u obliku suplementa. Međutim, kada su u pitanju citrusi, nije sve jedno odakle dolaze i koliko sazrevaju na policama supermarketa. Uvek je bolje kupovati voće, a posebno citruse, koji dolaze iz zemalja koje su nam blizu, poput Grčke, jer tako možemo biti sigurni da je voće dozrelo na drvetu, da je sveže stiglo u radnju i da je isto takvo i na našim trpezama. A o ukusu i da ne govorimo. Neuporedivo je sočnije, slađe i naravno - zdravije. Preporučujemo pomorandžu sa sunčanog Krita, tek ubrane koje su upravo stigle u Super Vero.

Neka nam briga o zdravlju bude na prvom mestu.

Bolestan čovek ima jednu želju – da bude zdrav. Zdrav ima mnogo želja a Super Vero može ostvariti mnoge.

Uzdravlje!

(Espreso.co.rs)