Brankica Janković, Foto: Beta/Miloš Miškov

cilj smanjenje nejednakosti

IMPERATIV AGENDA 2030: Poverenica Janković i Fransoaz Žakob o ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja

Tokom razgovora je zaključeno i da je veća lokalna i globalna solidarnost od ključnog značaja, posebno u vremenu pandemije

Objavljeno: 21.12.2020. 16:36h

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Fransoaz Žakob, sa kojom je razgovarala o Ciljevima održivog razvoja, a posebno o proaktivnom partnerskom pristupu i budućim zajedničkim projektima u cilju smanjenja nejednakosti kao jednom od imperativa Agende 2030. koja prožima sve segmente Ciljeva.

Janković je istakla da su snažne i spremne insitucije ključne za dostizanje Ciljeva održivog razvoja, što prevashodno treba da doprinese smanjenju siromaštva. „Formiranje posebnog međuministarskog tela i Dobrovoljnog izveštaja o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj koji je Srbija predstavila u UN, pokazuju spremnost naše države da posvećeno radi na dostizanju Ciljeva“, naglasila je poverenica. Potrebno je dalje raditi na izradi i implementaciji pravnog okvira koji je preduslov za uspešnu realizaciju Agende održivog razvoja, navodi Janković.

Žakob je naglasila da samo zajedničkim delovanjem i odgovornošću svih političkih i društvenih aktera, privatnog sektora, lokalnih samouprava, civilnog društva, biće dostignuto ispunjavanje Agende 2030.

Koordinatorka UN u Srbiji je istakla da u tom procesu značajnu ulogu imaju institucije za ravnopravnost, kao što je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, i pružila podršku daljem radu poverenice i institucije.

Tokom razgovora je zaključeno i da je veća lokalna i globalna solidarnost od ključnog značaja, posebno u vremenu pandemije, kao i da je poštovanje principa ravnopravnosti i održivosti od izuzetne važnosti za prevazilaženje izazova post-pandemijskog perioda u kome niko ne sme da bude zapostavljen.

(Espreso.co.rs)