BRANKICA JANKOVIĆ: Vreme je da učinimo SVE što možemo da ublažimo RAZORNE posledice ove pandemije
Veliki izazovi u doba pandemije, Foto: Emilija Jovanović

bez ugrožavanja ljudskih prava

BRANKICA JANKOVIĆ: Vreme je da učinimo SVE što možemo da ublažimo RAZORNE posledice ove pandemije

Međunarodni dan ljudskih prava u senci pandemije

Objavljeno:

Poverenici u Srbiji saglasni su u oceni da je tokom pandemije virusa korona veliki izazov bio obezbediti poštovanje ljudskih prava, posebno za ranjive grupe, ali dodaju i da su tokom ovih devet meseci nailazili na spremnost institucija i državnih organa u slučajevima u kojima su reagovali, a gde je uočeno kršenje osnovnih prava.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je, na konferenciji "Uticaj pandemije korona virusa - COVID-19 na stanje ljudskih prava u Srbiji", da uprkos tome što se Međunarodni dan ljudskih prava obeležava u senci pandemije, ne sme se dozvoliti da padne senka na poštovanje ljudskih prava.

"Svi mi kao pojedinci i društva suočeni smo sa velikim izazovima, pre svega zaštite zdravlja, ali ništa manje zaštite ljudska prava, pogotovu ravnopravnosti jer pandemija ne pogađa sve podjednako", ukazala je Janković.

Podsetila je šta je sve Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uradio kako bi pomogli najranjivijim kategorijama i u tom smislu navela neke primere - rešavali prvo pravo na kretanje osoba sa invaliditetom, starijima, reagovali su kako bi se žrtvama porodičnog nasilja omogućilo da napuste stan u svakom trenutku za vreme vanrednog stanja, reagovali tokom uplata jednokratne pomoći...

Istakla je da se u najvećem broju slučajeva nailazilo na spremnost za saradnju s Vladom Srbije.

Ukazala je i na to da iako digitalizacija i napredna tehnologija pružaju mnoge mogućnosti, prilikom tog razvitka ne sme se zaboraviti na one koji nemaju jednaki pristup svemu tome.

"Težina zadatka ne sme biti opravdanje da bilo koga ostavimo nekoliko koraka iza i da ne uradimo sve da građani pomisle i osete da su na neki način skrajnuti. Poštovanje prava, vladavina prava, moraju biti imperativ svakoga dana. Vreme je da učinimo sve što možemo da ublažimo razorne posledice ove pandemije", kazala je Janković.

foto: Emilija Jovanović

Zamenica Zaštitnika građana Jelena Stojanović navela je da je od početka pandemije najvažnije bilo da se omogući poštovanje prava ranjivim grupama i u tom smislu kazala da je tokom vanrednog stanja Zaštitnik građanina redefinisao svoje poslovanje kako bi građanima omogući da ostvare svoja prava u što kraćem vremenskom periodu.

Stojanović je kazala da u teškim okolnostima kakva je pandemija, pravosudni organi, institucije i nadležni organi, moraju da obezbede sprovođenje zdravstvenih mera u ambijentu koji neće ugroziti ljudska prava.

Zbog toga je važno da organi izvršne vlasti, kazala je Stojanović, nemaju ključnu i završnu reč u ograničavanju ljudskih prava tokom pandemije, kao i da njihove odluke budu pod parlamentarnim, sudskim, kao i nadzorom nezavisnih institucija.

"Prilikom donošenja mera u cilju suzbijanja kovida nadležni organi treba da se rukovode savetima struke i situacijama na terenu uz obavezno uvažavanje ljudskih prava sa posebnim akcentom na ranjive kategorije građana", kazala je Stojanović.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kazao je da je pandemija virusa korona dovela ne samo do nejedinstva i neusklađenosti, već do kolizije i suprotstavljenosti pojedinih ljudskih prava.

U tom smislu naveo je da je želja da se saznaju svi detalji o nabavci u celom svetu nedostajuće medicinske opreme i sredstava bila suprotstavljena nasušnoj potrebi da se ta oprema i sredstva nabave na bilo koji raspoloživ način ili obaveza da zaposleni budu obavešteni o činjenici da u njihovom radnom okruženju ima obolelih je bila suprotstavljena zaštiti privatnosti obolelog.

"Utisak je da, iako smo svi bili zbunjeni na početku pandemije i da je u međuvremenu bilo povremenog nesnalaženja, pa i trapavosti, da se može dati jedna ipak dobra, prelazna ocena za reakciju nadležnih organa, pre svega zato što nijedno od dva ljudska prava o čijoj se zaštiti brine Poverenik, ni slobodan pristup informacijama od javnog značaja, ni zaštita podataka o ličnosti, nisu bila suspendovana, pa ni ograničena, osim u određenoj meri za vreme vanrednog stanja", kazao je Marinović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.