Foto: Kurir

AU, ČOVEČE!

TARTUFI ZBOG KOJIH JE NASTAO MASAKR VREDE 5.000 EVRA! Okrvavljene su ruke zbog ŠUMSKOG ZLATA

Najbolje je ići u kopanje u cik zore, oko četiri ujutru.

Objavljeno: 08.12.2020. 09:37h

Dejanu i Nebojši Eriću određeno je policijsko zadržavanje i danas bi trebalo da budu saslušani u Višem tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici. Njima se na teret stavlja teško ubistvo, za koje je zaprećeno do 40 godina robije, jer se sumnjiče da su u nedelju oko 8.30 posle svađe i fizičkog sukoba hicima iz pištolja ubili Predraga i Stanislava Jeličića iz Futoga.

Motiv ubistva je sukob oko teritorije za kopanje tartufa - skupocene gljive koja može doneti basnoslovnu zaradu jer dostiže cenu i do 5.000 evra za kilogram.

- Država raspisuje konkurs na kome mogu da učestvuju firme i preduzetnici, ali većina ljudi koji se bave kopanjem tartufa kod nas rade to na crno. Prvo, te kvote se brzo ispune, a drugo, niko tu neće da plati ni dozvolu ni porez - kaže sagovornik Srpskog telegrafa koji se i sam bavi tim unosnim poslom.

Prema njegovim rečima, ljudi koriste sivu zonu jer država zapravo nema instrumenata niti kapaciteta da se izbori sa svima koji žele da se obogate preko noći, pronalazeći zakopano gastronomsko blago.

- To su uhodani ilegalni kanali. Pogotovo u Sremu. Postoje ljudi koji otkupljuju tartufe. Ljudi se skupe u kućama i onda nakupci dolaze, ocenjuju njihovu klasu, mere ih i plaćaju na licu mesta. Onda oni svojim kanalima transportuju tartufe uglavnom u Italiju, gde ih prodaju svojim "kolegama", koji ih onda preprodaju, a cena vrtoglavo raste. Beli tartuf plaćaju otprilike oko 1.000 evra, a crni je jeftiniji, ali ga ima svuda u Srbiji, čak i na teritoriji Beograda - kaže sagovornik Srpskog telegrafa.

Prema njegovim rečima, pravi bum ove ilegalne trgovine dogodio se 2017. godine. Tada je cena dostizala vrtoglavih 3.200 evra po kilogramu kvalitetnih belih tartufa.

- To se dogodilo samo te godine i već sledeće se cena strmoglavila da bi u jednom trenutku otkup potpuno stao jer su u posao ušli Bugari i Rumuni. Ipak, sada se cena ustalila - kaže sagovornik Srpskog telegrafa.

Kako ističe, najbolje je ići u kopanje u cik zore, oko četiri ujutru.

- Tada psi najbolje osete miris. Zato su se ovi i pobili oko 8.30, verovatno su se sreli kada su završili potragu jer šta se uradi, uradi se do osam ujutru - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Jeličići osvajali nagrade po Italiji

Ubijena braća Predrag i Stanislav Jeličić bili su poznati po svojim psima rase lagoto romanjol, koja vodi poreklo iz Italije, a važe za najbolje u pronalaženju tartufa.

- Znao sam te ljude, oni su se ozbiljno bavili tim poslom i imali su odlične pse. Znam da su ih vodili čak u Italiju na takmičenje u pronalaženju tartufa i da su bili među prva tri. Velika tragedija, četiri porodice su zavijene u crno - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Teritorija se brani svim sredstvima, a u Jarku je sevalo i oružje.

- U Sremu na potezu od Kupinova preko Obreža i Nikinica, pa i dalje, svuda ima tartufa. Gde god su stare šume. Dosta lokalaca se bavi tim poslom i oni čuvaju teritoriju svim sredstvima. Najmanje je bušenje guma i razbijanje šoferki, a bilo je i dobrih batina. Šumari su nemoćni jer ne smeju da ih diraju. I ja sam sretao šumare nekoliko puta, pozdravimo se i svako nastavlja svojim putem - kaže ovaj sakupljač tartufa.

Rumuni i Bugari obaraju cenu

Tržište tartufa zavisi od ponude i potražnje i cena se menja iz nedelje u nedelju, kao na berzi, objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa koji se ovim poslom bavi legalno, ali insistira na anonimnosti.

- Početkom godine cena belih tartufa je bila oko 1.700 evra, da bi kasnije pala na 1.000, a sada je opet skočila na oko 1.300. Crni su mnogo jeftiniji jer je mnogo veća ponuda. Cenu su oborili Rumuni i Bugari, koji imaju dosta šuma, ali uglavnom crne tartufe. U Hrvatskoj, Slavoniji i naročito u Istri ima belih tartufa, koji su skuplji i kvalitetniji. Iako se zovu crni i beli tartuf, ove dve vrste gljiva zapravo nemaju nikakvu vezu. Čak je i postupak drugačiji jer beli ne sme da se pere vodom, već se zemlja čisti metlicom, jer gljiva ne sme da bude oštećena. Zanimljivo je da je tržište u jednom trenutku preplavio crni tartuf iz Irana, čija je cena bila 15 evra. Ipak, on po kvalitetu ne može da se meri sa balkanskim, iz Srbije, Rumunije i Bugarske, i većina Italijana ga ne otkupljuje, osim u manjim količinama, da bi ga pomešali s našim i tako dobili veću količinu i veću zaradu - kaže ovaj trgovac tartufima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Republika)