Katarina Stanković rođena je u Pirotu 1993. godine, Foto: Privatna arhiva

PREPORUČUJEMO

OVA DEVOJKA MOŽE DA BUDE INSPIRACIJA ZA CELU SRBIJU: Katarina (27) je iz HOBIJA STVORILA pravu UMETNOST! (FOTO)

Katarina je jedina umetnica ove vrste slikarstva iz Pirota i sebe voli da naziva ''lokal patriotom''

Objavljeno: 11.10.2020. 08:20h

Neretko možemo čuti kritike kako je umetnost u našoj zemlji zapala u krizu. Na meti kritika posebno se nalaze mladi, njihova zaokupljenost društvenim mrežama i nezainteresovanost za kulturne tokove.

Mlada umetnica koja razbija ove predrasude je Katarina Stanković iz Pirota, dvadesetsedmogodišnja devojka koja je privukla našu pažnju svojim originalnim hobijem.

Katarina je diplomirala na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu i odmalena je pokazivala talenat za crtanje. Ističe da je i sama bila svesna da se razlikuje od svojih vršnjaka i vršnjakinja, ali je skromno čuvala talenat u svoja četiri zida. Međutim, dok je još uvek bila učenica srednje škole, dobila je inspiraciju da oslika zid svoje sobe i od tada započinje njen umetnički pravac - oslikavanje murala.

Reč je o originalnim i autentičnim umetničkim delima na zidu, koje Katarina radi potpuno ručno bez šablona i sličnih pomagala.

foto: Privatna arhiva

Iako realno oslikavanje murala na zidu u proseku traje tri do četiri dana, Katarini je potreban samo jedan dan! ‘’Kada krenem da radim u stanju sam da ništa ne jedem i ne pijem. Inspiraciju nalazim svuda oko sebe. Često budem toliko nestrpljiva u ostvarenju ideja da nekada ne mogu ni da spavam, jedva čekam da ustanem ujutru i počnem sa radom’’.

Ono što Katarininu priču čini još zanimljivijom jeste činjenica da je, za sada, jedina umetnica ove vrste slikarstva iz Pirota. Prvi ‘javni’ mural oslikala je u lokalnoj dečijoj igraonici još 2011. godine, te od tada postaje prepoznatljiva u svom rodnom gradu.

‘’Ljudi u Pirotu koji su poželeli da imaju murale u svojim lokalima uglavnom su pozivali umetnike iz Beograda da oplemene njihov prostor’’, navodi. Međutim, tu ulogu danas je preuzela njihova sugrađanka.

Njen cilj jeste da jednog dana poseduje sopstvenu firmu koja će nuditi širok spektar usluga, od projektovanja do oslikavanja enterijera. Ipak smatra da je još uvek mlada i da je pred njom dug put sticanja iskustva i veština.

Volela bi da ode na doškolavanje u inostranstvo, ali bi se uvek vratila u rodni kraj. Kroz osmeh ističe za sebe da je ''lokal patriota''.

Mladima poručuje da je veoma bitno da rade na sebi, budu uporni i istraju u svojim ciljevima. Takođe, da budu hrabri i oslobode se stega i strahova, jer tek tada mogu da budu ono što jesu. ‘’Budite strpljivi, za uspeh je potrebno puno truda, rada i odricanja’’, rekla nam je Katarina za kraj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mirjana Jovanović)