Imaju višestruko dejstvo, ilustracija, Foto: Profimedia

čuvaju štitnu žlezdu

SIRUP OD MLADIH ORAHA U MEDU! Kažu da ovaj napitak pravi čuda, ali to nije istina, OVO NIJE LEK

Pazite dobro i ne verujte nadri lekarima

Objavljeno: 25.05.2020. 09:46h > 15:08h

Orasi su puni vlakana, masti, minerala i vitamina – a to je samo početak onoga što pružaju našem telu.

Naši stari su obožavali liker od zelenih oraha. Postoje tvrdnje da je on lek za mnoge bolesti, ali ovo nikada nije dokazano, kako u nauci tako i u zvaničnoj medicini.

Orasi su bogatiji antioksidantima od bilo kog drugog orašastog ploda. To je zbog vitamina E, melatonina i polifenola koji su najviše zastupljeni u kožici oraha.

Tvrdi se da orasi leče najrazličitija oboljenja, a izuzetno pomažu za probleme štitne žlezde, grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa ali i za ojačavanje imuniteta. Međutim, nipšta od navedenog zapravo nema naučno upororište ni dokaz, i s toga se ne može smatratui tačnim.

Na internetu se pojavio i recept za liker koji navodno leči razne bolesti, ali ponavljamo, ova lekovita dejstva nisu tačna.

Priprema: Mlade orahe iseckajte, stavite ih u veću staklenu teglu pa preko njih dodajte 1kg meda i 1l rakije. Zatvorite odgovarajućim poklopcem pa ostavite da tegla stoji na suncu 40 dana.

Povremeno promešajte sadržaj plastičnom kašikom.

Primjena: Svako jutro na prazan želudac popijte po jednu malu, rakijsku čašicu ovog likera.

Pre posluživanja, orahovaču blago promućkajte.

VAŽNA NAPOMENA: Nemojte koristiti ovaj liker, već ukoliko imate problem sa nekim organom, odmah idite kod vašeg lekara koji će vam dati pravu dijagnozu i terapiju.

Prilikom rezanja, najbolje je koristiti rukavice jer će vam prsti biti crni.

Teglu zatvoriti dobro i pustiti da odstoji mesec dana na suncu. Promućkajte povremeno.

Kada orasi odstoje u tegli, oni puste svoj lekoviti sok u med, med se razredi na taj način i dobije tamnu boju. Orahe izvadite, a ovaj sirup je ono što pijete.

Držati na hladnom i tamnom mestu.

Konzumacija:

Uzima se po jedna kašičica dnevno, najbolje ujutro na prazan stomak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Svijetlo Dunjaluka)