poslastica
Mekan i sočan kolač koji ćete obožavati: Odmah zapišite recept, očas posla dobićete slatkiš kojem ćete se vraćati
Jednostavan, ekonomičan i neodoljivo čokoladan kolač.
Ono što ovaj kolač izdvaja jeste njegova mekana struktura, zahvaljujući dodatku džema i jednostavnom čokoladnom prelivu koji upija topao biskvit. Može se pripremati i u posnoj varijanti, pa je odličan izbor i tokom posta, bez odricanja od slatkih zalogaja.
Završni sloj čokoladne glazure daje mu bogat ukus i čini ga idealnim za posluženje uz kafu, čaj ili kao brz desert za goste. Jednostavan, ekonomičan i neodoljivo čokoladan – recept kojem ćete se rado vraćati.
Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
- 130 g šećera
- 300 g brašna
- 250 ml vode
- 3 kašike kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
- 5 kašika ulja
- 5 kašika džema po izboru (preporuka: džem od breskve)
Za preliv:
- 200 ml vode
- 1 posni puding od čokolade
- 5 kašika šećera
Za glazuru:
- 100 g posne čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
1. U većoj posudi pomešajte šećer, vodu, ulje i džem, pa dobro sjedinite varjačom ili žicom za mućenje. Dodajte kakao prah, zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo i mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
2. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje ili lagano podmazan i pobrašnjen. Kolač pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne dobije elastičnu strukturu i blago se odvoji od ivica pleha.
3. Dok se kolač peče, skuvajte čokoladni puding sa vodom i šećerom, prema uputstvu sa kesice. Vruć kolač izbodite čačkalicom ili viljuškom i ravnomerno prelijte toplim pudingom kako bi se lepo upio. Na kraju, otopite čokoladu sa uljem na tihoj vatri ili pari i prelijte preko kolača. Ostavite da se glazura stegne, a kolač ohladi pre sečenja.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Milica Lekić/prenosi:B.S.)