Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

poslastica

Mekan i sočan kolač koji ćete obožavati: Odmah zapišite recept, očas posla dobićete slatkiš kojem ćete se vraćati

Jednostavan, ekonomičan i neodoljivo čokoladan kolač.

Objavljeno: 22.12.2025. 11:55h

Ono što ovaj kolač izdvaja jeste njegova mekana struktura, zahvaljujući dodatku džema i jednostavnom čokoladnom prelivu koji upija topao biskvit. Može se pripremati i u posnoj varijanti, pa je odličan izbor i tokom posta, bez odricanja od slatkih zalogaja.

Završni sloj čokoladne glazure daje mu bogat ukus i čini ga idealnim za posluženje uz kafu, čaj ili kao brz desert za goste. Jednostavan, ekonomičan i neodoljivo čokoladan – recept kojem ćete se rado vraćati.

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  • 130 g šećera
  • 300 g brašna
  • 250 ml vode
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika džema po izboru (preporuka: džem od breskve)

Za preliv:

  • 200 ml vode
  • 1 posni puding od čokolade
  • 5 kašika šećera

Za glazuru:

  • 100 g posne čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

1. U većoj posudi pomešajte šećer, vodu, ulje i džem, pa dobro sjedinite varjačom ili žicom za mućenje. Dodajte kakao prah, zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo i mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

2. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje ili lagano podmazan i pobrašnjen. Kolač pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne dobije elastičnu strukturu i blago se odvoji od ivica pleha.

3. Dok se kolač peče, skuvajte čokoladni puding sa vodom i šećerom, prema uputstvu sa kesice. Vruć kolač izbodite čačkalicom ili viljuškom i ravnomerno prelijte toplim pudingom kako bi se lepo upio. Na kraju, otopite čokoladu sa uljem na tihoj vatri ili pari i prelijte preko kolača. Ostavite da se glazura stegne, a kolač ohladi pre sečenja.

Bonus video:

(Espreso/24sedam/Milica Lekić/prenosi:B.S.)