ORIGINALAN RECEPT
Grkinje samo ovako spremaju musaku, zbog ukusa i komšije dolaze nepozvane: Ko je jednom proba više neće jesti našu!
Umutite jaja i mleko, prelijte musaku i pecite 40 minuta na 220 stepeni
Kada čujemo reč musaka, uglavnom prvo pomislimo na jelo od mlevenog mesa i krompira, zaliveno mlekom i jajima koje zna da spremi skoro svaka domaćica u Srbiji.
Međutim, ko je jednom probao grčku musaku po originalnom receptu, retko će se odlučiti za onu iz naše kuhinje.
Potrebno je:
- 2 veća patlidžana
- 4 krompira
- 5 jaja
- 2 glavice crnog luka
- 500 g mlevenog mesa
- kašika suvog biljnog začina
- biber, so
- 5 dl mleka
- 1 dl ulja
- 200 g brašna
Priprema:
Ogulite patlidžan, isecite ga popreko na režnjeve, posolite i ostavite da odstoje. Umutite belanca, dodajte žumanca i svaki list patlidžana uvaljajte u brašno, pa u jaja i pržite. Za nadev ispržite luk, dodajte meso i začine. U podmazan pleh ređajte pohovani patlidžan, meso, rendan krompir, meso pa patlidžan. Umutite jaja i mleko, prelijte musaku i pecite 40 minuta na 220 stepeni.
Bonus video: