Grčka musaka, Foto: PRINTSCREEN/YT/ ICHKOCHEHEUTE

ORIGINALAN RECEPT

Grkinje samo ovako spremaju musaku, zbog ukusa i komšije dolaze nepozvane: Ko je jednom proba više neće jesti našu!

Umutite jaja i mleko, prelijte musaku i pecite 40 minuta na 220 stepeni

Objavljeno: 21.12.2025. 10:01h

Kada čujemo reč musaka, uglavnom prvo pomislimo na jelo od mlevenog mesa i krompira, zaliveno mlekom i jajima koje zna da spremi skoro svaka domaćica u Srbiji.

Međutim, ko je jednom probao grčku musaku po originalnom receptu, retko će se odlučiti za onu iz naše kuhinje.

Potrebno je:

  • 2 veća patlidžana
  • 4 krompira
  • 5 jaja
  • 2 glavice crnog luka
  • 500 g mlevenog mesa
  • kašika suvog biljnog začina
  • biber, so
  • 5 dl mleka
  • 1 dl ulja
  • 200 g brašna

Priprema:

Ogulite patlidžan, isecite ga popreko na režnjeve, posolite i ostavite da odstoje. Umutite belanca, dodajte žumanca i svaki list patlidžana uvaljajte u brašno, pa u jaja i pržite. Za nadev ispržite luk, dodajte meso i začine. U podmazan pleh ređajte pohovani patlidžan, meso, rendan krompir, meso pa patlidžan. Umutite jaja i mleko, prelijte musaku i pecite 40 minuta na 220 stepeni.

Bonus video:

(Espreso/ Alo/ Prenela: T.M.)