probajte
Posna ruska salata kojoj niko neće odoleti: Obogatite slavsku trpezu omiljenim prilogom, sprema se brzo i lako
Iako se pravi bez jaja i mesa, njen ukus ostaje pun, poznat i zaokružen, taman takav da se niko ne zapita šta u njoj nedostaje.
Ako ste se jutros probudili sa mišlju da danas slavite Svetog Nikolu, a u isto vreme shvatili da vam nedostaje još jedno važno jelo na slavskoj trpezi, niste jedini. Ovo je ona situacija koja se ponavlja iz godine u godinu - gosti dolaze ranije nego što ste planirali, vreme curi, a vi tražite nešto provereno, posno i dovoljno „svečano“.
Upravo tu na scenu stupa posna ruska salata - jelo koje svi znaju, svi vole i koje može da se napravi za svega 20 minuta, čak i kada je slavska gužva već krenula.
Iako se pravi bez jaja i mesa, njen ukus ostaje pun, poznat i zaokružen, taman takav da se niko ne zapita šta u njoj nedostaje.
Zašto je posna ruska salata idealna baš za Svetog Nikolu
Sveti Nikola se slavi u vreme Božićnog posta, pa su posna jela neizostavan deo trpeze. Posna ruska salata ima još jednu veliku prednost - može da stoji u frižideru, da se pripremi unapred ili u poslednjem trenutku, a jednako je dobra i hladna i tek rashlađena.
To je razlog zašto je mnogi biraju kao „sigurnu opciju“ kada treba brzo reagovati.
Sastojci za posnu rusku salatu
- 200 g graška
- 2 krompira
- 2 šargarepe
- 200 g kukuruza šećerca
- 5 kiselih krastavaca
- 300 g posnog majoneza
- so po ukusu
Brza priprema - korak po korak
Oljuštite krompir i šargarepu i isecite ih na sitne kocke, baš kao za klasičnu rusku salatu. Tako će se brže skuvati, što je ključno kada ste u žurbi.
Istovremeno skuvajte grašak i kukuruz šećerac. Kada je svo povrće kuvano, procedite ga i dobro ocedite višak vode kako salata ne bi bila vodenasta.
Kisele krastavce isecite na sitne kocke i dodajte ih u veliku činiju sa povrćem. Posolite po ukusu, dodajte posni majonez i pažljivo promešajte dok se svi sastojci ne povežu.
Ako vam se učini da je salata suva, slobodno dodajte još malo majoneza - treba da bude sočna, ali ne preteška.
Mali trik za lepši izgled i bolji ukus
Ako imate minut više, salatu možete ukrasiti seckanim peršunom ili maslinama. Osim što će izgledati svečanije, dobiće i blagu aromu koja lepo zaokružuje ukus.
Pre služenja je najbolje da odstoji makar desetak minuta u frižideru, kako bi se sastojci povezali.
Kada vam treba brzo, posno i provereno
Posna ruska salata je upravo ono jelo koje rešava stres jutra na Svetog Nikolu. Brzo se pravi, svi je jedu, a savršeno se uklapa uz ostatak posne slavske trpeze.
Ako ste u poslednjem trenutku shvatili da vam treba još jedno jelo - ovo je rešenje koje nikada ne greši.
Bonus video:
(Espreso/Ona/prenosi:B.S.)