Musaka, Foto: Jelajelena Petrovic

prijatno

Ručak bez mesa kojem nećete odoleti: Za male pare dobićete specijalitet prste da poližete, zasitano i ukusno jelo

Priprema je jednostavna, brza i ne zahteva skupe sastojke.

Objavljeno: 17.12.2025. 17:25h

Musaka bez mesa je kulinarski as iz rukava koji pretvara najosnovnije namirnice u pravu gozbu za sva čula, dokazujući da ukus ne zavisi od cene. Ovo jelo nije samo alternativa klasičnoj verziji, već fantastičan obrok koji se topi u ustima i koji će vaši ukućani obožavati.

Mnogi misle da jelo bez mesa ne može biti dovoljno sito, ali ovaj recept demantuje sve predrasude. Kombinacija krompira, pirinča i povrća stvara harmoniju ukusa koja vas neće ostaviti ravnodušnim. Priprema je jednostavna, brza i ne zahteva skupe sastojke, a rezultat je jelo koje miriše na dom i zajedništvo.

Šta vam je potrebno za magiju u rerni?

Da bi vaša musaka bez mesa bila savršena, potrebni su vam sastojci koje verovatno već imate u svojoj kuhinji. Ključ je u svežini povrća i pravom balansu začina.

Pripremite:

  • 400 grama spanaća
  • 800 grama krompira
  • malo sira
  • bešamel
  • 500 ml mleka
  • 50 grama maslaca
  • 50 g brašna
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Skuvajte spanać. Krompire narežite na tanke parčiće i do pola skuvajte u slanoj vodi. Kad je krompir kuvan, dobro ga ocedite.

Zatim u vatrostalnu posudu stavite ulje, poslažite krompir i po njemu rasporedite spanać. Preko svega prelijte bešamel i pospite narendanim sirom.

Stavite u prethodno dobro zagrijanu rernu i pecite oko pola sata.

Priprema bešamela: Maslac istopite na tihoj vatri i dodajte malo ulja. Potom dodajte brašno i mešajte Polako dodajte vrelo mleko, začinite po želji i kuvajte dok se sos ne zgusne.

Zašto je ova musaka bez mesa bolja od klasične?

Osim što je znatno jeftinija, ova varijanta je lakša za stomak. Krompir pruža onu prepoznatljivu teksturu koju svi volimo, spanać daje. Idealna je za dane kada jednostavno želite da odmorite organizam od teške hrane.

Nema lepšeg osećaja od mirisa doma dok se iz rerne širi toplina i ukus koji svi obožavaju. Ova musaka bez mesa nije samo recept – to je trenutak zajedništva i zadovoljstva za trpezarijskim stolom. Ne čekajte posebnu priliku, iznenadite svoje najbliže već večeras ovim jednostavnim, a veličanstvenim jelom i otkrijte zašto svi govore da je ovo pravo čudo od ukusa!

Bonus video:

(Espreso/Krstarica/prenosi:B.S.)