da ne poverujete
DA LI STE IKAD ČULI ZA "POSNU GIBANICU"? Diše i miriše kao prava, Srbi ostanu u čudu kad vide u čemu je tajna
Njena posna verzija diše i miriše kao ona prava, samo je potrebno malo vremena da od zrnevlja spremite sir na nov način.
Korisnica na jutjubu pod imenom Marija Karma podelila je recept za posnu verziju gibanice za koju niko nije čuo ni da postoji.
Njena posna verzija diše i miriše kao ona prava, samo je potrebno malo vremena da od zrnevlja spremite sir na nov način.
Kada pogledate sastojke shvatićete da će se trud i te kako isplatiti.
SASTOJCI ZA POSNU GIBANICU
1 i po čaša kisele vode (oko 300ml)
2/3 čaše ulja
2-3 kašike kukuruznog brašna
2 kašike pšeničnog griza
1 kašičica soli
½ kašičice kurkume
1 prašak za pecivo
ZA KREM SIR OD SUNCOKRETA
200 gr sirovog suncokreta (može i manje)
50 gr indijskog oraha
1 kašičica soli
2 čena belog luka
sok od 1-2 limuna
oko 150ml vode
biber po želji
DODATNI SASTOJCI
500 gr kora za pitu
30 gr susama
2-3 kašike ulja
PRIPREMA POSNE GIBANICE
Prvo spremite "krem sir" od suncokreta i indijskih oraha tako što ćete semenke potopiti dan ranije hladnom vodom ili pola sata pre pripreme ključalom vodom. Marija kaže da je "sir" kremastiji ako se semenke potope dan ranije, ali i brzinska varijanta sa vrelom vodom daje odličan rezultat. Semenke isperite i ocedite, pa zajedno sa belim lukom, sokom od limuna, solju i biberom ubacite u blender ili sve ujednačite štapnim mikserom.
Susam takođe natopite vodom jer će se lakše zalepiti na površinu gibanice.
Ovako dobijenu smesu sjedinite sa smesom koju ste pripremili od vode, ulja, brašna, griza, soli, kurkume i praška za pecivo. Ako vam je fil bude previše redak, dodajte malo brašna ili kisele vode ako je gust. Količinu krem sira prilagodite vašem ukusu, kao i ostale sastojke.
Odvojte četiri kore, dve za dno pleha i dve za kraj, pa od preostalih kora slažite gibanicu na uobičajeni način, kora, fil, naizmenično. Kada složite sve kore, na kraju staite dve, ušuškajte ih oko složene gibanice i premažite uljem. Na kraju procedite susam i rasporedite po poslednjoj kori.
Pita se peče 30 do 20 minuta na 180 stepeni.
(Espreso/Blic žena/prenela PV)