Foto: Printscreen/youtube/Uvek Ukusno

svetogorska sarma

Tradicionalna posna sarma po receptu monaha sa Hilandara! Bogat ručak za Božićni post, ukućani će se oduševiti

Svetogorska sarma za ručak u vreme božićnog posta

Objavljeno: 27.11.2025. 12:35h > 12:38h

Božični post počinje 28. novembra 2025. i kao i svake godine postoji nekoliko recepata sa hilandarske trpeze koje srpske domaćice rado prave.

Recepti sa Hilandara pravo su blago, a mi vam danas donosimo onaj za posnu sarmu:

Sastojci:

2 praziluka

2 glavice crnog luka

1 šargarepa

100gr. pirinča

350-400gr. mlevenih oraha

100gr. dimljene ribe (losos)

12-15 listova kiselog kupusa

So, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beo luk u granulama, peršun, čili začin.

Priprema: Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte opran pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotavajte sarmu, slažite u šerpu ili grne pa stavite u rernu. Kuvati u rerni na 200c./1h. i 10min.

Bonus video:

Espreso/stil/TM