Foto: Printscreen YouTube/Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

RECEPT ZLATA VREDAN!

Trik sa šoljama koji Srpkinje prenose s generacije na generaciju! Probajte da napravite ovakvu gibanicu, ČISTA 10!

Među ženama u Srbiji već decenijama prenosi jedan tihi kućni trik koji su nekada znale samo naše bake

Objavljeno: 19.11.2025. 09:03h

Ako ste makar jednom pravili gibanicu, znate onaj trenutak kada divno naraste u rerni, a onda čim je iznesete na sto - splasne kao balon.

Zato se među ženama u Srbiji već decenijama prenosi jedan tihi kućni trik koji su nekada znale samo naše bake, a koji danas postaje viralni spas za sve koji žele da im srpska gibanica ostane mekana, vazdušasta i hrskava danima.

U pitanju je mali postupak nakon pečenja koji ne menja ukus, ne utiče na teksturu kora, a pravi čudo kada je u pitanju visina i vazdušnost. Uz ovaj recept i način slaganja, dobićete gibanicu koja miriše na detinjstvo, puca pod viljuškom i ostaje podignuta čak i sledećeg dana - što znamo da retko uspeva.

Sastojci:

  • 500 g kora za gibanicu
  • 250 g sitnog sira
  • 2 jajeta
  • 100 ml jogurta
  • 150 ml kisele vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika ulja
  • 1/2 šoljice vode
foto: Printscreen/Instagram/tasteatlas

Priprema:

U velikoj činiji sjedinite jaja, sir, jogurt i ulje. Mešajte dok ne dobijete ujednačen fil, pa lagano dolivajte kiselu vodu - ona je ključ za mekoću i vazdušnost.

U posebnoj šoljici pomešajte pola šoljice vode i kašiku ulja. Ovom mešavinom premažite prve dve kore i poslednje dve kore, jer upravo one daju spoljašnju hrskavost.

Tepsiju obložite papirom za pečenje. Stavite prvu koru, poprskajte je mešavinom vode i ulja, zatim položite drugu i ponovo poprskajte. Sada tu drugu koru lagano zgužvajte, utopite u fil i poređajte u tepsiju - jednu do druge, tako da popune dno.

Preko njih stavite jednu celu koru, ali tako da joj ivice ne vire van tepsije. Ponovite postupak: dve zgužvane kore u fil, jedna cela preko. Na kraju stavite dve kore koje ćete poprskati vodom i uljem.

foto: Bakina kuhinja

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Kako počne da rumeni, smanjite temperaturu na 150°C da se lagano i ravnomerno ispeče do kraja.

Nikad brža gibanica: Zlatna boja, mekana tekstura i puni stomaci

Kako da ostane vazdušasta? Evo trika naših baka

Najvažniji deo dolazi posle pečenja.

Kada gibanicu izvadite iz rerne, tepsiju pažljivo prevrnite na četiri šolje tako da tepsija stoji iznad njih kao most. Na taj način se gibanica hladi „u vazduhu“, bez da legne pod sopstvenom težinom.

Ovaj trik održava visinu, sprečava splašnjavanje i ostavlja je neverovatno laganom i prozračnom. Dovoljno je da stoji tako oko 20 minuta - rezultat je savršenstvo koje se pamti.

Ako želiš, mogu ti sada od ove verzije da napravim i Google Discover optimizovanu verziju sa zadržavanjem dužeg vremena čitanja - produženim uvodom i dodatnim narativnim prelazima između segmenata, kako bismo iz nje izvukli maksimum čitanosti.

Bonus video:

(Espreso / Ona.rs/M.S. )