prijatno
Posni slani rolat pun ukusnog fila: Vaša trpeza biće bogatija za još jedno slasno predjelo, uspeva apsolutno svima
Ukusan rolat koji će oduševiti mnoge.
Posni rolat od različitog povrća predstavlja savršen balans jednostavnosti i raskoši ukusa. Mekano testo od spanaća i lagani fil od šampinjona i praziluka čine ga savršenim, a uz najkrckavije isprečenog šarana, kao i posne sitne kolače sa smokvama, vaša slavska trpeza biće čista desetka!
Sastojci:
Za koru:
- 300 g spanaća (svežeg ili blanširanog)
- 4 kašike ulja
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 50 ml mineralne vode
- So po ukusu
Za fil:
- 300 g šampinjona
- 1 veći praziluk (ili 1 glavica crnog luka)
- 3 kašike ulja
- 1 kašika sojinog sosa (opciono)
- So, biber po ukusu
- 2 kašike prezli
Za premazivanje:
- 2 kašike posnog majoneza ili pavlake od soje
Priprema:
1. korak: Priprema spanaća
Spanać očistite, kratko obarite u slanoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Ostavite da se malo prohladi.
2. korak: Priprema kore
U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, ulje i mineralnu vodu. Dodajte iseckani spanać i dobro promešajte da se masa sjedini. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte površinu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta, dok kora ne porumeni i postane elastična.
3. korak: Priprema fila
Na ulju propržite sitno sečen praziluk, pa dodajte iseckane pečurke. Dinstajte dok tečnost ne ispari, zatim začinite solju, biberom i sojinim sosom. Na kraju dodajte prezle da upiju višak vlage.
4. korak: Formiranje rolata
Na ohlađenu koru premažite tanak sloj posnog majoneza, pa rasporedite fil od pečuraka. Polako uvijte rolat pomoću papira za pečenje. Uvijeni rolat umotajte u foliju i ostavite u frižideru najmanje sat vremena da se stegne.
5. korak: Serviranje
Rolat isecite na kolutove debljine oko 1,5 cm i služite kao hladno predjelo.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/prenosi:B.S.)