Kupus salata, Foto: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

ovo je caka

Bacite nož, on seče previše krupno! Evo kako da iseckate kupus i napravite dobru, pravu kafansku kupus salatu!

Ako ga isečete previše sitno, kupus se pretvori u kašu. Ako je previše krupan, ne upija začine i nezgodan je za jelo

Objavljeno: 13.10.2025. 11:13h

Svež kupus je odličan dodatak svakom jelu — bilo da ga služite uz meso, variva ili kao salatu, sa prelivom ili bez njega. Ali, jedno je sigurno: priprema zna da oduzme vreme, posebno ako se seckanje ne obavi kako treba.

Zašto klasično seckanje često ne uspeva

foto: Printscreen/Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Ako ga isečete previše sitno, kupus se pretvori u kašu. Ako je previše krupan, ne upija začine i nezgodan je za jelo. Zato je važno pronaći „zlatnu sredinu“ – i tu nastupa trik koji menja sve.

Zaboravite na noževe i rende – koristite ljuštilicu!

foto: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

Za savršeno tanke i ravnomerno iseckane listove kupusa, umesto noža upotrebite običnu ljuštilicu za povrće.

Evo kako da to uradite:

Glavicu kupusa prepolovite, pa podelite na četvrtine.

Stavite četvrtinu na dasku.

Ljuštilicom povlačite gore–dole po unutrašnjem delu kupusa.

Rezultat? Kupus će biti savršeno tanak, mekan, lako će upiti začine i ravnomerno se rasporediti u salati.

Za dodatni ukus, dodajte:

so i malo šećera (da pojača ukus),

ulje i sirće po ukusu,

oko 100 ml vode – da kupus još malo omekša.

Sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji 15 minuta pre serviranja. Salata će biti sočna, mekana i savršeno začinjena – kao iz restorana!

Bonus video:

(Espreso)