Uštipci, Foto: Printscreen/Youtube/CooKing

probajte

Meki i vazdušasti uštipci od kojih nema ukusniji: Ostaju sveži danima, na ovom receptu odrasle su generacije

Ovi uštipci savršeni su za doručak, užinu ili večeru.

Objavljeno: 11.10.2025. 19:30h

Na beogradskim uštipcima odrastale su generacije! Miris toplih, mekanih uštipaka koji izlaze iz tiganja i pun je nostalgije za svaki dom, kafanu i porodičnu trpezu. Ovi uštipci su savršeni za doručak, užinu ili večernji užitak uz šolju mleka ili jogurta. Tradicionalni recept, jednostavan i ukusan, garantuje sočnost i prepoznatljiv ukus zbog kombinacije sira i jogurta u testu.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 200 g sira (feta ili mladi sir)
  • 1 jaje
  • 2 dcl jogurta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica šećera
  • So po ukusu
  • Ulje za prženje

Priprema:

1. Priprema testa

Izgnječite sir i dodajte jaje, pa sjedinite u glatku smesu. Umešajte jogurt, sodu bikarbonu, šećer i so, sve lepo sjedinite. Postepeno dodajte brašno i zamesite glatko testo koje se neće lepiti za ruke. Prekrijte testo folijom i stavite u frižider na pola sata da odmori.

2. Oblikovanje uštipaka

Izvadite testo iz frižidera i premesite ga. Razvucite testo i secite pravougaonike. Pokrijte ih krpom da se ne suše. Lagano razvucite svaki uštipak rukama pre nego što ih stavite u tiganj.

3. Prženje

Zagrejte ulje u tiganju na najjačoj temperaturi. Spuštajte uštipke u ulje i pržite dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Vadite ih na papirni ubrus kako bi se ocedili od viška masnoće.

Saveti za savršene uštipke:

  • Testo se ne sme previše zamesiti posle hlađenja, da uštipci ostanu mekani i vazdušasti.
  • Prženje na visokoj temperaturi je ključno za hrskavu spoljašnjost i sočnu unutrašnjost.
  • Poslužite tople, same ili uz jogurt, pavlaku ili džem po izboru.

Bonus video:

(Espreso/Stil/prenosi:B.S.)