Foto: Profimedia

majstorski

Predjelo spremno očas posla, a izgleda bogato: Meze sa šunkom, povrćem i puno sočnog fila biće pun pogodak

Uz slavski kolač i žito, trpeza za krsnu slavu po pravilu je puna raznih đakonija, a pre glavnog jela obično uživamo u sitnim, slanim zalogajima koji su i dekorativni i ukusni. I tu se savršeno uklapaju ove domaće rolnice!

Objavljeno: 09.10.2025. 19:00h

Ako želite predjelo za slavsku trezu koje izgleda vrlo dekorativno, a sprema se brzo i lako, ove jednostavne filovane rolnice od šunke pravi su izbor.

Pune su sočnog povrća i kremastog fila, pa su istovremeno lagane i zasitne. Odlično se uklapaju uz svaku svečanu trpezu, bilo da je reč o slavi, porodičnom ručku ili prazničnoj večeri, a na stolu izgledaju kao da ste se posebno potrudili, iako su gotove za tili čas!

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 300-400 g šunke u listićima (od toga pola šolje iseckati)
  • 3 krompira
  • 3 kašike graška
  • 1 šargarepa srednej veličine
  • 1 manji paradajz
  • pola glavice crnog luka
  • 3-5 kiselih krastavčića
  • 2 kašike kisele pavlake
  • so i biber po ukusu

Priprema

  1. Oljuštite krompir i šargarepu, pa ih iseckajte i skuvajte s graškom. Ocedite vodu, pa sipajte preko hladnu da se ohladi brže.
  2. Skuvajte jaje, pa ga iseckajte u povrće, a potom dodajte i sitno seckan paradajz, pola šolje seckane šunke, seckane krastavčiće i crni luk.
  3. Sve pomešajte, pa dodajte pavlaku i promešajte dobro.
  4. Stavite kašikom smesu na ivicu listića šunke i rolajte.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenosi:B.S.)