Lovačka salata, Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

obavezno spremite

Ova lovačka salata nema ni trunke KONZERVANSA! Prava je vitaminska bomba, a MOŽE DA TRAJE MESECIMA

Ovi sastojci su lako dostupni, a kada se ukombinuju, dobijate pravu vitaminsku bombu koja može trajati mesecima.

Objavljeno: 02.10.2025. 10:15h

Lovačka salata je posebna zimnica zbog spoja boja, mirisa i ukusa: paradajz daje sočnost, paprika slast, šargarepa hrskavost, a začini tu domaću notu koja nas podseća na bakin šporet.

Odličan je izbor za sve koji žele prirodnu i zdravu zimnicu, bez aditiva i veštačkih konzervansa. Kada tokom zime otvorite teglu pune boja i mirisa, imaćete osećaj kao da ste upravo uneli delić leta u svoj dom.

Potrebni sastojci:

Za pripremu domaće lovačke salate za zimu, potrebni su vam sledeći sastojci:

1 kg paradajza

4 glavice crnog luka

500 g šargarepe

2 kg paprika

1 glavica belog luka

30–50 g soli

100 g šećera

100 ml alkoholnog sirćeta (9%)

100 ml ulja

2 lovorova lista

svež peršun (po želji)

foto: Printscreen/youtube/ domaceiukusno

Kako se sprema lovačka salata za zimnicu

Priprema počinje obradom povrća. Paradajz se samelje ili isecka i stavi da se krčka dok ne pusti sok. U isto vreme se šargarepa narenda, crni luk nasecka, a paprike očiste i iseku na trake.

U velikom loncu sve povrće se sjedini i kuva na tihoj vatri uz dodatak ulja, soli, šećera i začina. Pred kraj kuvanja dodaju se sirće, beli luk i lovorov list, koji daju karakterističnu aromu i pomažu da salata traje celu zimu. Ako želite svežiji i intenzivniji ukus, možete dodati i seckani peršun.

Kada povrće omekša i sok se ukuva, salata se dok je još vruća sipa u sterilisane tegle. Tegle se zatvore, ušuškaju ćebetom i ostave da se polako ohlade. Tako spremljena, lovačka salata bez konzervansa ostaje savršeno sveža i ukusna mesecima.

(Espreso/blic žena/prenela PV)