Foto: RINA/Ustupljene fotografije

da li ste znali?

Gastroenterolog sa Harvarda kaže da postoji jedno voće koje nikada ne jede! Uopšte nije zdravo, a deca ga baš vole

Ugledni gastroenterolog sa Harvarda, dr Saurabh Sethi, istakao je da određene vrste voća veoma povoljno utiču na creva, dok druge mogu izazvati upale i probavne smetnje.

Objavljeno: 04.10.2025. 13:38h

Lekar sa Harvarda naglašava da, iako je voće zdravo, ne deluje svaka vrsta isto na varenje, jedno od njih je čak stavio na svoju „crnu listu“.

Ugledni gastroenterolog sa Harvarda, dr Saurabh Sethi, istakao je da određene vrste voća veoma povoljno utiču na creva, dok druge mogu izazvati upale i probavne smetnje.

On objašnjava da „sve vrste voća nisu jednake“, pa je sastavio listu deset najčešće konzumiranih vrsta, poređanih od najgorih do najboljih za zdravlje creva.

Na poslednjem mestu našle su se prezrele banane. Dr Sethi je naglasio da su toliko bogate šećerom da su ih svojevremeno opisivali kao „čokoladice u žutoj kori“.

foto: Printscreen/Youtube/Banana

Istakao je da prezrele banane podižu nivo šećera u krvi i pružaju manje hrane korisnim bakterijama u crevima. Istraživanja su pokazala da se tokom sazrevanja banana smanjuje količina otpornog skroba i vlakana, dok se šećer povećava.

Zbog toga prezrele banane svrstava na svoju „crnu listu“, dok su blago zelene banane dobile ocenu 5/10, jer sadrže više vlakana korisnih za zdravlje srca, creva i metabolizma.

Na vrhu liste nalaze se borovnice i nar. Ovo voće obiluje antioksidansima koji pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala povezanih s bolestima poput dijabetesa i raka. Nar sadrži i elagitanine, snažne polifenole koji smanjuju upale, a istraživanje Univerziteta u Barseloni pokazalo je da ishrana bogata polifenolima može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 46 odsto.

U sredini liste našle su se dinje, kruške i jabuke, dok su grožđe i pomorandže dobili niže ocene. Grožđe jeste bogato vitaminom C i kalijumom, ali ima manju nutritivnu vrednost u poređenju s drugim voćem.

foto: RINA/Ustupljene fotografije

Pomorandže sadrže folat i antioksidanse, ali je jedno istraživanje ukazalo na vezu između preterane konzumacije citrusa i povećanog rizika od raka kože. Ipak, vitamin C ostaje ključan za zdravlje kože, kostiju i krvnih sudova, i kako ga telo ne može skladištiti, neophodno je redovno unositi ga kroz ishranu.

Bonus video:

(Espreso/Nova)