Ručak, Foto: Fabin Ponce / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorski

Ručak koji će trajati nekoliko dana: Ukusan obrok iz jedne posude spas je svim domaćicama, nema trika da ne uspe

Uz omiljenu salatu, ovaj ručak će postati vaš omiljeni.

Objavljeno: 15.09.2025. 12:51h

Priprema i osmišljavanje jelovnika za celu nedelju ume nekada da bude naporno i iscrpljujuće. Najbolji su oni recepti koji se pripremaju jednostavno i za čiju pripremu ne treba da prljate nekoliko posuda.

Ovaj ručak iz jedne posude se priprema brzo i uspeva svima, a ekonomičan je i zasitan.

Umesto pirinča, možete da koriste druge žitarice, a uz omiljenu salatu, sigurni smo da ćete dugo uživati u ukusu ovih hrskavih bataka sa pirinčem.

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 6 pilećih bataka sa kostima i kožicom
  • 1 ½ kašičice soli
  • ¾ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika neslanog putera
  • ⅔ šolje sitno seckanog crnog luka
  • 2 čena belog luka, mlevena
  • 1 ½ šolje nekuvanog pirinča
  • 3 šolje pilećeg temeljca
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna
  • 1 srednji limun, isečen na kriške

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
  2. U dubokoj šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri, a onda stavite pileće batake koje ste začinili solju i biberom. Pecite oko pet minuta dok ne postane hrskava i rumena. Potom okrenite piletinu i pecite još tri minuta.
  3. Prebacite na tanjir i ostavite sa strane. Piletina u ovom trenutku neće biti potpuno spremljena.
  4. U šerpu koju ste koristili za prženje piletine dodajte puter, a potom crni luk. Pržite dok ne postane staklast, a onda dodajte i beli luk.
  5. Dodajte i pirinač i kuvajte nekoliko minuta. Potom dodajte pileći temeljac i još malo soli i bibera, a onda dovedite vodu do ključanja.
  6. Nakon toga pileće batake stavite preko pirinča i pecite u rerni (nepoklopljeno) dok sva tečnost ne upije i piletina ne bude potpuno skuvana, oko 45 do 55 minuta.
  7. Preko pospite jelo peršunom i iscedite limunov sok odozgo.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/A.V./prenosi:B.S.)