Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

probajte

Recept za omiljenu slatku zimnicu je tu! Džem od smokvica ćete jesti i kašikom koliko je ukusan!

Lako se priprema i nećete dugo biti pored šporeta

Objavljeno: 14.09.2025. 22:00h

Džemovi su omiljeni deo slatke zimnice, a džem od smokava nije izuzetak. Ako ga napravite po bakinom receptu, sigurno nećete pogrešiti. Lako se priprema i nećete dugo biti pored šporeta. Od količina u ovom receptu dobićete 1 kg džema, odnosno dve manje tegle.

Džem od smokava

Sastojci:

2 kg smokava

350 g šećera

2 vanilin šećera

Sok od 1 limuna

Rendana kora jednog limuna

foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Priprema:

Smokve obrišite krpom i odsecite stabljiku. Ne morate ih ljuštiti, jer će kožica džemu dati bolju strukturu. Kuvajte isečene smokve i šećer u dubokoj šerpi 45 minuta. Dodajte vanilin šećer, limunov sok i koricu i dobro promešajte. Vrući džem sipajte u čiste tegle, zatvorite ih poklopcem i okrenite ih naopačke. Ostavite da tako stoje 24 sata.

Bonus video:

Espreso/najzena/TM