Foto: Christoph Schmidt / AFP / Profimedia
probajte
Vazdušaste i mekane cimet rolnice koje se tope u ustima: Svaki zalogaj pravo je uživanje, a recept uspeva baš svima
Slatkiš od kojeg nećete moći da se odvojite kad ga jednom probate.
Objavljeno: 09.09.2025. 10:30h
Bojana Savić
Jesen polako stiže, a sa njim i topla ušuškana popodneva i predvečerja. A kada se začuju prve kapi kiše koje se odbijaju o prozore, odmah nam se pojavi miris cimeta u nosu, "cozy" atmosfera uz dobru knjigu i šolju toplog čaja, ali i parče ukusnog kolača.
Stoga vam danas predstavljamo recept za vazdušaste cimet rolnice koje nećete moći da prestanete da jedete.
Sastojci:
- 20 ml vode
- 2 kašike šećera
- 50 gr kvasca
- 450 ml toplog mleka
- 2 jaja
- 1 kašičica soli
- 100gr šećera
- 50gr putera
- 650-750gr brašna
Za fil:
- nekoliko kašika mleka
- žuti šećer
- cimet
Za glazuru:
- 150gr prah šećera
- vanila,mleko
Priprema:
- Staviti kvasac da se aktivira u toploj vodi sa dve kašike šećera. Kada naraste, sa ostalim sastojcima zamesiti testo.
- Potom ostaviti da se smesa udvostruči.
- Dobijeno testo podeliti na dva dela za dve rolne.
- Staviti brašno na radnu površinu, pa razvući koru od jedne polovine testa, premazati je mlekom, posuti žutim šećerom i cimetom.
- Zavijte u rolnu i isecite na 10 delova, a tako uradite i sa drugim delom testa.
- Dobijene rolnice poređajte u pleh, ali tako da se ne dodiruju.
- Ostavite da narastu.
- Potom peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
- Kada se ispeku, ostaviti da se ohlade desetak minuta, a onda ih premazati glazurom koju ćete dobiti tako što ćete pomešati šećer u prahu i vanilu sa malo mleka tek toliko da dobijete gustu masu.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/A.V./prenosi:B.S.)